Kada je u pitanju glumica Amy Schumer, voljeli je ili ne, na jednu stvar uvijek možete računati, a to je iskrenost.

Godinama se ova glumica i komičarka bez dlake na jeziku oglašava o cijelom nizu tema, među kojima su i seksizam i nerealni holivudski standardi ljepote.

Prije nekoliko dana, glumica se, pak, na svom Instagram profilu dotaknula iskustva kroz koje trenutno prolazi, a radi se medicinski potpomognutoj oplodnji, konkretno IVF postupku.

Michelle Obama Michelle Obama: Priznanje o spontanom pobačaju i neplodnosti dirnulo žene diljem svijeta

Glumica koja je lani rodila sina, sa svojih je više od 9 i pol milijuna pratitelja na popularnoj društvenoj mreži podijelila informaciju kako trenutno prolazi kroz postupak.

Uz fotografiju trbuha prekrivenog masnicama napisala jer kako je prvi tjedan postupka iza nje i da se osjeća pregaženo i emotivno.

Ako je netko prošao kroz ovo i imate bilo kakav savjet ili biste sa mnom podijelile svoje iskustvo, molim vas napravite to. Mi zamrzavamo jajašca i smišljamo što učiniti kako bi naš sin dobio brata ili sestru, napisala je u objavi koja je u dva dana prikupila više od 640 tisuća lajkova i preko 35 tisuća komentara.

PROBLEM S KOJIM SE BORI SVE VIŠE PAROVA

U svijetu, ali i u Hrvatskoj svaki šesti par ima problema sa začećem, a sve je veći broj parova koji se liječe od neplodnosti. Ipak, kada je u pitanju ova tema i dalje su prisutni stigma i nerazumijevanje zbog čega su brojne žene pohvalile glumicu jer je odlučila javno progovoriti o njoj.

Osim toga, mnoge žene je ohrabrila da podijele svoje iskustvo.

Hvala vam što ste iskreni i pomažete u destigmatizaciji ovog postupka. Kao netko tko je dva puta prošao kroz nega, voljela bih da vam mogu reći da postaje lakše. Držite se i samo nastavite i dalje zamišljati vaš cilj, jedan je od komentara.

Puno vam hvala što ste podijelili ovo i pomogli normalizirati nešto tako važno. Nemate pojma koliko ste upravo pomogli brojnim ženama koje prolaze kroz istu stvar. IVF je najteže putovanje, ali bit ćete zadivljenim onim što vaše tijelo može učiniti,
napisala je još jedna žena. 

Iza nas je sedam godina neplodnosti, četiri spontana pobačaja, mrtvorođenče i i dvije runde IVF-a. Napokon smo dobili našu prekrasnu kćer iz drugog pokušaja. Moj glavni savjet bio bio da se opustite i vjerujete procesu, bila je iskrena još jedna korisnica Instagrama. 

Ovo su samo neki od komentara brojnih žena koje su podijelile svoje vlastite priče o liječenju neplodnosti, zajedno sa savjetima i riječima ohrabrenja. Mnoge od njih istaknule su da se radi o temi o kojoj je važno javno pričati.

IZAZOVAN PERIOD ŽIVOTA

Postupak medicinski potpomognute oplodnje itekako je izazovan, kako za žene tako i za muškarce, a put kroz koji parovi moraju proći često dovodi i do narušavanja odnosa što nije ništa neobično.

O ovoj temi svojedobno smo razgovarali i sa psihologinjom Helenom Rašić Radauš iz Zagrebačkog psihološkog društva koja nam je rekla da se stres koji sa sobom donosi postupak potpomognute oplodnje često se "prelije" na cijeli život. Zato je dobro i prije početka sjesti i - razgovarati.

Par se drži za ruku Medicinski potpomognuta oplodnja: Druga strana priče o kojoj je također bitno govoriti

Ako i sami prolazite postupak potpomognute oplodnje, morate znati i da možete i trebate zatražiti pomoć kad god osjetite potrebu.

Prije, za vrijeme, nakon toga. Kad god dođe do promjene odluka, teškoća, ma i lošeg utorka. Reći 'Tu sam, trebam malo da me netko podrži!', to je OK i vodi samo u dobro.

Za sada Udruga Pariter ima savjetovalište u Rijeci, specifično za reproduktivna pitanja, za žene i njima se može obratiti na pspariter@gmail.com. Svaka stručna osoba, neovisno o tome je li specijalizirana za reproduktivna pitanja, može pružiti pomoć ili usmjeriti nekome tko se time direktno bavi, poručila je psihologinja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju