Nakon što se treće subote u siječnju obilježi Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, početkom veljače počinje sezona cvatnje tog nježnog cvijeta punog simbolike, a u ožujku sve miriše na mimoze, koje su u nekim zemljama i simbol Međunarodnog dana žena.

Galerija Mimoze Mimoze Mimoze +3 Mimoza je poznata po sposobnosti da zatvori listiće kad joj nešto iz okoline smeta

Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u hladnim i ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koje posjeduju i žene.

Grančice mimoze prepune nježnih žutih cvjetića mogu biti prelijepi ukras doma, a njihova ljepota još će se više istaknuti ako ih dekorirate uz drugo cvijeće žute boje, kao što su nježna i moćna narcisa i romantična ranunkula. Da bi u vazi što duže živjele i bile lijepe, dobro im je ukloniti oštećene listove duž stabljike, a zatim grančicu isprati pod mlazom vode prije nego što se stavi u vazu s vodom.

Mimoze Osjetljiva, a istovremeno snažna mimoza (Foto: Living4media)

Kad birate vazu, vrpcu ili neku drugu dekoraciju za svoje mimozice, možda vam se svidi kombinacija s tirkiznom bojom koja sa žutom stvara spoj svježih i svijetlih boja, kao stvoren za početak proljeća. Osim što je ugodna oku, kombinacija žute i tirkizne budi pozitivu i priziva sunčane te tople dane.

Mimoze Mimoza je poznata po sposobnosti da zatvori listiće kad joj nešto iz okoline smeta (Foto: Living4media)

Mimoza je poznata i po svojoj zanimljivoj karakteristici da skupi i zatvori listiće kada joj nešto iz okoline zasmeta. Tako skupljena ostat će dvadesetak minuta, a potom će listove ponovno početi otvarati. Ta značajka ovog delikatnog cvijeta razlog je zbog kojeg se osjetljive ljude često naziva mimozama.

Ideje kako istaknuti svu ljepotu mimoza pronađite u fotogaleriji na početku teksta.

Mimoze Mimoze (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju