Osim gubitka težine, jedna je od najčešćih novogodišnjih odluka početi vježbati ili više vježbati. I premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve, žustro je vježbanje, čini se, osobito dobro i za srce i za mozak.

Dakle, ako ste jedan ili jedna od onih koji su u novoj godini odlučili biti fizički aktivniji, možda će vam u takvoj žustrijoj tjelovježbi pomoći - glazba. Za razliku od lagane šetnje, brzi hod vjerojatnije će povećati dotok krvi u vaš mozak i rezultirati oslobađanjem hormona zvanog BDNF (neurotrofni moždani faktor) koji pridonosi stimulaciji proizvodnje novih moždanih stanica, što je s obzirom na proces starenja bez sumnje korisno. Znanstvenici vjeruju da osobe koje hodaju žustrije žive dulje od onih kojima je draža ležernija šetnja, piše BBC.

Definicija 'brzog hodanja' znači otprilike oko stotinu koraka u minuti, a to opet znači da bi trebalo slušati glazbu koja ima malo brži ritam

Ranije provedeno veliko istraživanje u koje je bilo uključeno više od 50.000 ljudi iz Velike Britanije otkrilo je da su oni koji su rekli da obično hodaju brže i žustrije živjeli u prosjeku za 24 posto dulje u odnosu na grupu koja je odgovorila da hoda sporijim tempom. Britanski znanstvenici odlučili su provjeriti kakav utjecaj na brzinu hodanja ima glazba i pomaže li slušanje određene vrste glazbe u ubrzanju tempa hodanja.

Trbušnjaci Lakše od trbušnjaka: "Lijena" vježba koja će u dva tjedna smanjiti trbuščić

Definicija "brzog hodanja" znači otprilike stotinu koraka u minuti, a to opet znači da bi trebalo slušati glazbu koja ima malo brži ritam - primjerice Abbinu "Dancing Queen" ili Shakirinu "Hips Don't Lie". Michael Mosley, britanski liječnik, nutricionist i TV producent u suradnji s kineziologinjom i profesoricom na Sveučilištu Ulster Marie Murphy angažirao je 24 volontera u dobi između 25 i 65 godina koje su nasumično podijelili u dvije skupine.

Slika nije dostupna Pet prednosti brzog hodanja zbog kojih se isplati navući tenisice i po suncu i po kiši

Jednoj grupi dali su pedometre te su od sudionika eksperimenta zatražili da pokušaju dnevno prehodati 10.000 koraka, a članove druge grupe zamolili su da svakodnevno žustro hodaju tridesetak minuta uz glazbu koju su za njih odabrali. Na početku eksperimenta sudionicima su izmjereni krvni tlak, vrijednosti poput kolesterola i masnog tkiva, a potom su ih zamolili da svoju zadaću provode tijekom pet tjedana, nakon čega je dogovorena nova kontrola.

Žena na skijama 10 razloga zbog kojih je skijanje odličan trening za cijelo tijelo

Osobe iz druge grupe, koje su dnevno morale hodati žustrije i uz glazbu oko 30 minuta rekle su da im je takva vježba bila ugodna, no je li glazba utjecala na kvalitetu njihova hodanja i na rezultat?

Murphy kaže da je dobra vijest to što su u objema skupinama uočene pozitivne promjene, no u grupi koja je hodala žustrije i uz glazbu zamijećena je nešto veća zdravstvena korist nego u grupi koja je sporijim tempom morala prehodati 10.000 koraka. U potonjoj je skupini uočeno prosječno smanjenje masnog tkiva za 1,8 posto, a kod osoba iz grupe koja je dobila zadaću hodati žustrije masno tkivo se smanjilo za 2,4 posto. U drugoj je grupi evidentirano i veće smanjenje krvnog tlaka.

Slika nije dostupna Jennifer Lopez: Dokaz da uz vježbanje struk može izgledati sjajno kao i prije 22 godine

Stoga britanski stručnjaci savjetuju: Želite li održati formu - mentalnu i fizičku, stavite na uši slušalice s glazbom bržeg ritma i samo krenite. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju