Juha od bundeve
Juha od bundeve (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Mogli bismo cijelu jesen jesti samo ovu juhu od bundeve, još je bogatija zbog pečenog povrća

01-10-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jesen je nezamisliva bez mirisne i bogate juhe od bundeve. Ova verzija priprema se od pečene butternut tikve i povrća, što joj daje posebno pun, karameliziran okus i baršunastu teksturu.

Savršena je kao predjelo, lagana večera ili topla utjeha nakon hladnog dana, a ako je poslužite s prepečenim kruhom i dodate malo vrhnja - nećete se moći zaustaviti samo na jednom tanjuru. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Evo recept: 

Juha od pečene bundeve - sastojci:

  • 1 srednja butternut tikva
  • 2 mrkve
  • 1 veliki krumpir
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica luka
  • 1 cijela glavica češnjaka (prerezana na pola)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • prstohvat kajenskog papra
  • svježi timijan ili ružmarin (po želji)
  • povrtni temeljac (količina ovisi o željenoj gustoći)
  • bučine sjemenke (za posluživanje)
  • kiselo vrhnje (po želji)

Juha od pečene bundeve - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Bundevu prerežite na pola, krumpir ogulite i prepolovite, papriku očistite, a mrkvu narežite na krupnije komade. Luk ogulite i prerežite na pola, a glavicu češnjaka prerežite na pola bez guljenja.
  3. Povrće posložite u pleh, posolite, začinite kajenskim paprom i svježim začinskim biljem, pa obilno pokapajte maslinovim uljem.
  4. Pecite oko 45 minuta, odnosno dok povrće ne omekša i lagano se karamelizira.
  5. Izvadite meso bundeve iz kore i stavite ga u lonac. Dodajte i ostalo pečeno povrće, a češnjak istisnite iz ljuske.
  6. Usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu, pa postupno dolijevajte vrući povrtni temeljac do željene gustoće. Po potrebi dodatno začinite.
  7. Poslužite juhu toplu, posipanu lagano preprženim bučinim sjemenkama, a po želji dodajte i žlicu kiselog vrhnja za još bogatiji okus.
  8. Ako želite još intenzivniju aromu, bundevu i povrće možete peći uz dodatak par grančica svježeg ružmarina ili timijana.

Dobar tek!

Pročitajte i naš recept za klasičnu juhu od bundeve. 

Juha od bundeve Juha od bundeve (Foto: Unsplash)

U nastavku možete pronaći bogati popis recepata za jela na žlicu. 

Varivo 25 recepata za jela na žlicu: Ako se pitate što kuhati za ručak, ovaj popis bit će vam spas

Pročitajte još recepata za jela od buče. 

Bučnica Nema do bučnice: Pročitajte jednostavni recept za jesenski klasik

Njoki u umaku od bundeve Tako kremasto: Umak od bundeve gotov je začas, a s njokima se slaže odlično

Pečena bundeva Pečena bundeva zbog koje i omiljeni krumpir pada u drugi plan

Slika nije dostupna Recept za hit salatu u obliku bundeve, tako je jednostavan

Kolač od bundeve s kremom od sira Kakvo bogatstvo aroma: Recept za kolač od bundeve s kremom od sira i vanilije

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još