Bojenje jaja zabavan je pothvat u kojemu uživaju i veliki i maleni. Iako ne znamo odakle je točno potekla ova tradicija, ljudi je njeguju već stoljećima. Kako i ne bi kad su šarene pisanice najljepši simbol Uskrsa.

Ipak, prilikom ukrašavanja pisanica može se pojaviti jedan mali problem - a to je pucanje ljuske. Iako to nije kraj svijeta i takva jaja možemo ubaciti u francusku salatu, ipak ih više ne možemo obojati sodom i octom, krep papirom, rižom i ostalim kreativnim načinima. 

U nastavku možete pronaći korisne savjete kako izbjeći da ljuska pukne. 

Provjerite jesu li jaja svježa

Prije svega, važno je da su jaja svježa. Ako ih pribavljate na tržnici možete tetu upitati koliko su točno stara, ali to nije slučaj ako ih kupujete u trgovini. U tom slučaju se možete poslužiti starim trikom s vodom. Jaje ubacite u duboku posudu s vodom. Ako pluta, znači da je staro, a ako potone, znači da je svježe.

Pazite na temperaturu

Još jedan razlog zašto ljuska popuca prilikom kuhanja jest nagla promjena temperatura. Zato jaja izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije nego ih stavite kuhati.

I boja igra ulogu

Bijela jaja obično su zahvalnija za ukrašavanje jer se boja lakše primi i bude intenzivnija. Ipak, bijela ljuska je krhkija pa postoji mogućnost da će brže puknuti. Klikom na link možete saznati kako izbijeliti jaja prije ukrašavanja.

Nemojte pretrpati lonac

Ako u lonac stavite previše jaja, ona će se sudarati i tako će ljuska puknuti. Isto će se dogoditi i ako jaja kuhate na previsokoj temperaturi. Zbog ključale vode jaja će se sudarati s rubovima posude i tako popucati. Jaja mogu puknuti i ako ih iz kipuće vode naglo prebacite u ledenu.

Ocat i sol

Naše su bake u vodu dodavale i malo soli te ocat. Osnovna mjera bila je jedna čajna žličica soli i jedna žlica octa na litru vode. Ovi sastojci također pomažu da ljuska ne popuca, a ako se to i dogodi, bjelanjak neće iscuriti nego će se lijepo skuhati.

U nastavku možete pronaći genijalne ideje za ukrašavanje pisanica ovog Uskrsa. 

Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom Ljuske luka najčešći su sastojak prilikom prirodnog bojanja pisanica Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna Bojenje jaja sodom i octom Bojenje pisanica sodom i vodom Pisanice ukrašene pucketavom folijom Saznajte kako jednostavno ukrasiti jaja s pucketavom folijom Za ova predivna jaja trebat će vam samo flomaster Preslatke pisanice za koje vam treba samo flomaster Ljubičasti Uskrs Sva lica ljubičaste: Uskrsne pisanice u predivnim nijansama kraljevske boje Pastelno- zlatna uskrsna jaja na tri načina Tri ideje za ukrašavanje najposebnijih pisanica u košarici

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju