Uskrs je pred vratima i mnogi će ovih dana tradicionalno prionuti izradi prigodnih dekoracija i ostalim pripremama za najveći kršćanski blagdan. Dio tradicije je i ukrašavanje pisanica, a prilikom te aktivnosti većina očekivano poseže za svojim omiljenim bojama.

Galerija Ljubičaste pisanice Pisanice možete obojiti u ljubičasto i s pomoću sušenog cvijeta hibiskusa Ljubičaste pisanice ukrašene decoupage tehnikom +2 Ljubičaste pisanice

Među njima je, naravno, i predivna ljubičasta. Ona je jedna od najljepših i najzanimljivijih boja koja u svojoj paleti ima uistinu sjajne nijanse.

Ljubičasta nastaje kombinacijom tople i energične crvene te hladne plave boje, a ima svojstva obiju boja. Od nježnih svijetlih takozvanih lila nijansi do zagasite i tamne boje patlidžana – svaka nijansa ima nešto posebno u sebi.

Pisanice možete obojiti u ljubičasto i s pomoću sušenog cvijeta hibiskusa Pisanice možete obojiti u ljubičasto i s pomoću sušenog cvijeta hibiskusa (Foto: Shutterstock)

Od davnina se smatra kraljevskom bojom i nekada su je nosile samo kraljice i kraljevi.. Kir Veliki, perzijski kralj iz iranske dinastije Ahemenida i osnivač Perzijskog Carstva, nosio je ljubičastu tuniku kao dio svoje službene kraljevske uniforme.

U feničkom gradu Tiru, koji je danas jedna od najvećih luka u Libanonu, proizvodila se posebna ljubičasta boja za tkaninu koja je koštala kao suho zlato zbog kompliciranog postupka izrade. Upravo zato mogli su si je priuštiti samo ono najbogatiji, a to se uglavnom odnosile na pripadnike kraljevskih loza.

Za izradu ljubičastih pisanica možete koristiti i prirodna bojila poput cvijeta hibiskusa ili ljubičastog luka.

Ljubičasta boja prepuna je simbolike. Predstavlja pravednost i dostojanstvo, a postala je i simbol za ravnopravnost spolova i snagu žena. U kršćanstvu se smatra i liturgijskom bojom te simbolizira susret čovjeka i Boga te vjeru i strpljivost. Jaja obojana uz pomoć riže - 3 Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže

Bijela jaja Bijele pisanice idealne za ukrašavanje: Kako izbijeliti jaja octom?

Ako i vi ove godine na blagdanskom stolu želite ljubičaste pisanice, mnogo je načina na koje ih možete dobiti. Prije svega, tu su standardne boje za jaja koje možete kupiti u trgovinama i koristiti prema uputama.

Uz malo više truda možete dobiti mramorne pisanice. Za njih će vam trebati pjena za brijanje, jestiva ljubičasta boja za kolače i vinski ocat, a rezultat će biti uistinu efektne i unikatne pisanice.

Ljubičaste pisanice ukrašene decoupage tehnikom Ljubičaste pisanice ukrašene decoupage tehnikom (Foto: Living4media)

Možete koristiti i prirodna bojila poput cvijeta hibiskusa ili ljubičastog luka. Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite u lonac četiri šalice sušenog cvijeta hibiskusa ili četiri šalice sušenih ljuski od ljubičastog kupusa. Smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se lagano kuha oko pola sata. Procijedite obojenu vodu i pustite da se ohladi, a tek onda ubacite hladna kuhana jaja u nju. Neka odstoje minimalno dva sata.

Ako ste pak upoznati s decoupage tehnikom, pisanice možete lijepo ukrasiti salvetama.

Zavirite u našu galeriju, razgledajte ljubičaste pisanice i inspirirajte se za ukrašavanje.

Pisanice s ljubičastim motivima Pisanice s ljubičastim motivima (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju