Prvoga dana kolovoza u katoličkom je kalendaru upisano ime Nada. U nastavku provjerite koje je porijeklo snažnog ženskog imena i kakve su žene koje ga nose.

Iako je kroz povijest ime Nada bilo jedno od najčešćih, danas je gotovo izumrlo. Ipak, najnoviji trendovi polako, ali sigurno vraćaju stara domaća imena pa sve više roditelja ponovno za svoje djevojčice bira ovo predivno ime.

Podaci Acta Croatice kažu da je Nada jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj te da na ovim prostorima možemo pronaći preko trideset tisuća imenjakinja. Isti podaci govore nam da je ovo ime u Hrvatskoj bilo najpopularnije 1952. godine.

Nade su tople osobe čija dobrota svijet čini boljim mjestom.

Ime Nada dolazi od imenice koja označava vjeru u bolje sutra. Nada je prvi osjećaj koji se rađa kod roditelja kad dobiju dijete. Nada u sreću, zdravlje, ljubav…baš je zato ono desetljećima bilo tako popularno među roditeljima.

Ovo ime korijene vuče još iz grčke mitologije i slobodni je prijevod imena Elpis. Radi se o mladoj ženi koja u ruci nosi cvijeće ili trubu, a zapravo je utjelovljenje nade. Druga tumačenja kažu da je eplhis ( nada) bio posljednji predmet u Pandorinoj kutiji.

Žene koje nose ime Nada svjetlo su našega života. One nas prisjećaju da je život samo jedan i da trebamo otvoriti oči i srce kako bismo od njega izvukli najbolje.

Vjerne supruge, odane prijateljice, stroge, ali pravedne majke i bake koje moraju biti sigurne da njihovi unuci nisu gladni – glavne su karakteristike Nada, koje nas osvajaju svojom dobrotom i toplinom.

Blaženka Kakve su osobe koje nose ime Blaženka? Anđela Kakve su osobe koje nose ime Anđela? Marta Kakve su osobe koje nose ime Marta? Viktorija Kakve su osobe koje nose ime Viktorija? Ana Snalažljive i odlučne: Kakve su osobe koje nose ime Ana? Kristina Kakve su osobe koje nose ime Kristina? Karmela Otkrijte sve posebnosti imena Karmela Ljubica Kakve su osobe koje nose ime Ljubica? Elizabeta Kakve su osobe koje nose ime Elizabeta? Višnja Kakve su osobe koje nose ime Višnja? Zvjezdana Kakve su osobe koje nose ime Zvjezdana?

Sretan imendan! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju