Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta (KIF) upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti, a istraživanje provedeno za cijeli svijet pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tijekom pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

U Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića, upozorio je docent Kineziološkog fakulteta dr. sc. Maroje Sorić.

Slika nije dostupna Poboljšava probavu: Tehnika hodanja na kojoj će vam tijelo biti zahvalno

Slika nije dostupna Možete ih napraviti i doma: Idealan broj koraka koji dokazano produljuje život

Izvanredni profesor na KIF-u i kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije Luka Milanović rekao je da postoji stručni konsenzus oko minimalne količine kretanja u jednom danu, a procijenjena je na 5000 koraka.

Deset tisuća koraka se smatra optimalnom količinom kretanja. Drugim riječima, pet tisuća koraka za preživljavanje, a deset tisuća za kvalitetu života.

Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene tjelesne aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijima zaraznim bolestima.

Ta ista tjelesna neaktivnost nas vodi i prema kroničnim nezaraznim bolestima, zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi, istaknuo je Milanović.

ŠTO ČINITI?

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvotjedne neaktivnosti značajno opada maksimalan primitak kisika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Fit pilates je moderna inačica pilates metode vježbanja Fit pilates: Mini trening od šest minuta koji će vas razgibati i osnažiti

Vježbe pokretljivosti za gornji dio tijela Samo slijedite upute: Trening pokretljivosti od 10 minuta za koji ne trebate opremu

Za početak te pozitivne prilagodbe dali su i nekoliko preporuka:

- Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.

- Zavolite stepenice, 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne.

- U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima.

- Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi.

- Uključite vježbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti, ako ste u prethodnom razdoblju bili manje aktivni, jer za nekoliko tjedana očekujemo vraćanje mnogih obaveza koje su tražile izlazak iz kuće.

Preporučuju najmanje pet tisuća koraka dnevno i podsjećaju da se tijelo može aktivirati i tijekom svakodnevnih aktivnosti, kao što su telefonski razgovori.

Istraživanja pokazuju da se tijekom jedne minute telefonskog razgovora napravi oko 80 koraka. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju