Posebno mjesto na kojem dijete može u miru učiti iznimno je važno za postizanje dobrih rezultata u školi. To mora biti mjesto na kojem se ono osjeća motivirano, sigurno i na kojem može obavljati svoje zadatke bez previše ometanja.

Galerija Dječji radni stol Ploča za obavijesti Mjesto za torbu +2 Osigurajte mjesto za pohranjivanje knjga i školskog pribora

Međutim, u malim stanovima nije uvijek moguće da svako dijete ima vlastitu sobu, pa je potrebno napraviti barem kutak u kojem će moći na miru učiti. Pedagozi zagovaraju postojanje tog kutka te se nipošto ne preporučuje da dijete piše zadaću na kuhinjskom stolu ili na stoliću dnevne sobe.

Stvaranje takvog kutka ne zahtijeva velika financijska ulaganja. Štoviše, uz nekoliko trikova može se napraviti vrlo funkcionalno mjesto koje će zadovoljavati temeljne potrebe svakog školarca kada je u pitanju učenje.

1. Odvajanje kutka pregradom
Kako bi se kutak uopće izdvojio u sobi koja se dijeli s braćom ili u nekom dijelu dnevne sobe, odvojite ga pregradnim policama kakve se mogu naći u našim trgovinama već od stotinjak kuna. Ujedno će ta polica imati i funkcionalnu ulogu jer će moći držati školski pribor, školske knjige, lektirne naslove i druge sitnice koje su djetetu važne.

2. Radni stol
Radni stol, uz adekvatnu stolicu, najvažniji je dio kutka za učenje, no pritom ne treba pretjerivati. Dovoljan je manji stol s pokojom ladicom, a boje možete prilagoditi ostatku interijera. Osim toga, odaberete li stol neutralnih tonova, on će moći „rasti“ s djetetom i prilagođavati se svim njegovim fazama školovanja. U našim trgovinama možete naći takve stolove već od 299 kuna.

Dječji radni stol Djetetu je dovoljan manji radni stol s pokojom ladicom (Foto: Living4media)

3. Ploča za obavijesti
Jednostavna plutena ili metalna ploča iznad stola koja se može naći već za dvadesetak kuna neizostavni je dio kutka. Tako sve važne obavijesti, kao i raspored sati te izvannastavnih ili izvanškolskih aktivnosti mogu biti na jednome mjestu. Ujedno tu možete izložiti i neki od crteža koje će dijete napraviti, a na koje je posebno ponosno.

Ploča za obavijesti Neizostavni dio kutka je plutena ili metalna ploča iznad stola (Foto: Getty Images)

4. Mjesto za torbu
Nakon što stigne iz škole, rijetko će koje dijete odmah pohrliti na pisanje zadaće. Prvo što želi jest odložiti torbu i krenuti na igru. Kako torba ne bi bila svaki dan u drugom dijelu doma, a njezin sadržaj stvarao nered, odredite sa svojim školarcem posebno mjesto za torbu. To može biti ispod ladica radnog stola ako nudi tu mogućnost, ispod samog stola i slično. Važno je da dijete zna da je to mjesto samo za njegovu torbu.

Mjesto za torbu Sa svojim školarcem odredite posebno mjesto za torbu (Foto: Getty Images)

Dijete treba imati kutak u kojem će moći neometano učiti

5. Košare za knjige
U koju god od naših trgovina za uređenje doma uđete, naići ćete na vrlo veliki izbor raznih košara već od dvadesetak kuna nadalje. One ujedno mogu poslužiti kao odličan način pohranjivanja knjiga i drugog školskog pribora.

Primjerice, jedna plitka i dovoljno široka košara može biti namijenjena knjigama koje školarcu trebaju za idući dan i u koje mora zaviriti da bi sutradan zaista bio spreman. Manje košare mogu poslužiti za odlaganje bojica i ostalog pribora.

Kutije za knjige Osigurajte mjesto za pohranjivanje knjga i školskog pribora (Foto: Living4media)

6. Dovoljno svjetlosti
Kako bi dijete moglo učiti bez naprezanja vida, potrebno je osigurati mu dovoljno svjetla. Ako u blizini ne postoji prirodan izvor svjetlosti uz koji može učiti tijekom dana, svakako imajte na umu dodatno osvjetljenje. Stvaranju takvog okruženja mogu pridonijeti i svijetle boje na zidovima kutka.

Osigurajte dovoljno svjetlosti Djetetu osigurajte dovoljno svjetla, a pridonijeti mogu i svijetli zidovi (Foto: Living4media)

7. Uključite dijete u ono što radite
Da bi dijete osjećalo da je to zaista njegov prostor, mora biti uključeno u njegovu izradu. Iako možda ideja o vođenju djeteta u trgovinu ne zvuči primamljivo, ono će na taj način vidjeti odakle su stvari zaista došle, umjesto da se samo pojave u domu, te će naučiti više ih cijeniti. Ujedno će svojim sudjelovanjem moći izraziti svoju osobnost i tako stvoriti prave temelje za mjesto na kojem će učenje biti užitak.

Kutak za vaše dijete oduzet će dio prostora u malom stanu, međutim postoje načini kojima ga možete "povećati". Pogledajte trikove s kojima ćete "izmisliti" 10 novih kvadrata u domu:
Kako povećati mali stan? Trikovi s kojima ćete "izmisliti" nove kvadrate u domu Kako povećati mali stan? - 4 Kako povećati mali stan? - 2 Kako povećati mali stan? - 3 +1 Kako povećati mali stan? - 5
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju