Trčanje je jedna od aktivnosti kojoj se mnogi okreću s ciljem poboljšavanja svog fizičkog zdravlja, no istodobno ima i brojne druge blagodati.

Odlučite li se za uvođenje rekreativnog trčanja u svoju rutinu, ljeto je idealno vrijeme za početak, ali u jutarnjim satima. Naime, jutarnje trčanje ima brojne prednosti za naše psiho-fizičko zdravlje.

1. Čišći zrak i niže temperature
Osim što su ujutro temperature znatno niže nego kasnije tijekom ljetnih dana, nije zanemariva ni činjenica što je tada i zrak čišći, što je posebno važno ako trčite gradskim ulicama. Naime, kako u to vrijeme još uvijek nema "špice" u prometu, ispušta se mnogo manje štetnih plinova iz automobila.

Sve to pridonosi lakšem disanju tijekom trčanja, što je iznimno važno posebno ako ste tek početnik koji se još uvijek bori s učenjem kako pravilno disati tijekom ove aktivnosti.

2. Gradi se zdrava navika
Rano buđenje ima svoje brojne prednosti, ali i zdravstvene dobrobiti, od toga da smanjuje rizik od nastanka raka dojke pa sve do snižavanja krvnog tlaka. No ono što također nije zanemarivo je to što stvara zdravu naviku na koju se mnogo lakše obvezati nego što bi to bilo u popodnevnim ili večernjim satima.

Ponekad nije jednostavno ustati i krenuti, no osjećaj koji je prisutan nakon što istrčite svoju rutu teško se može usporediti s ičime

Ujutro ste još uvijek neopterećeni događajima koji su ispred vas, još uvijek niste primili nikakve loše vijesti te ćete zato mnogo spremnije izaći na trčanje i učiniti nešto samo za sebe nego što biste to uradili nakon povratka s posla.

Ivan Brkljačić, trener i kineziolog Kako trčanjem potrošiti što više kalorija, a pritom se ne ozlijediti

3. Ispunjava energijom i dobrim raspoloženjem
Unatoč tome što ste navečer donijeli odluku da ujutro idete trčati, ponekad nije jednostavno ustati i krenuti, no osjećaj koji je prisutan nakon što istrčite svoju rutu teško se može usporediti s ičime.

I upravo će vas ta energija, nalet adrenalina i endorfina polako sve više uvlačiti u svijet trčanja. Taj osjećaj koji će biti prisutan od jutra odredit će ton dobrog raspoloženja za čitav dan, što je iznimno važno za kretanje u borbu s radnim obavezama.

4. Poboljšava spavanje
Iako možda zvuči kontradiktorno, ranije ustajanje s ciljem odlaska na trčanje zapravo poboljšava san. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Vascular Health and Risk Management pokazalo je da jutarnja tjelovježba, pa tako i trčanje, pridonose lakšem ostvarenju REM faze sna nego što je to slučaj kada se na trčanje odlazi kasno popodne ili navečer.

Jutarnje trčanje posebno je učinkovito za one koji pate od nesanice ili nekog drugog poremećaja spavanja.

Slika nije dostupna 450 kalorija bye-bye! Sedam razloga zašto je rolanje zakon

5. Podiže samopouzdanje
Kako budete sve više napredovali i otrčali svaki put nekoliko metara više, tako ćete postajati svjesniji toga što sve možete. Jednom kada prvi put otrčite svoju jutarnju rutu bez da pritom zastajkujete ili nakon što prevladate mišljenje o tome kako niste sportski tip koje se možda proteže još od nastavnih sati Tjelesno-zdravstvene kulture, osjećat ćete se snažno i vrlo ponosno na samu sebe.

Nije zanemariva ni mogućnost mršavljenja i oblikovanja tijela koja ide ruku pod ruku s ovom aktivnošću.

Također, primijete li ljudi iz vaše okoline da ste predani jutarnjem trčanju, vidjet će vas kao organiziranu osobu koja zna što želi i kojoj nije strano uložiti napor u bitku za svoje zdravlje. Komplimenti koje će vam možda udijeliti svakako će također doprinijeti porastu vašeg samopouzdanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju