Mnoge žene osjećaju se rastrgano između uloga majke, supruge, kćeri i poslovne žene.

Galerija Vrijeme je ZA mene - 4 Vrijeme je ZA mene - 8 Vrijeme je ZA mene - 6 +12 Vrijeme je ZA mene - 7

Osjećamo grižnju savjest i svakodnevno se brinemo jesmo li dovoljne prisutne i dostupne svojoj djeci, jesmo li dovoljna podrška svojem partneru, obitelji i prijateljima. Preispitujemo se i uživamo li u poslu koji radimo ili nas on guši.

Ususret Dana žena portal zadovoljna.hr odlučio je upriličiti besplatno druženje za 50 svojih čitateljica u intimnom okruženju hotela Amadria Park Hotel Capital u Zagrebu, a kojem je glavni cilj bilo osnažiti, ohrabriti i potaknuti uzvanice na pozitivne promjene te ih nadahnuti da uzmu vrijeme samo za sebe.

Uzvanice su imale prilike prisustvovati panelu Vrijeme je ZA mene na kojem su se dijelile inspirativne životne priče pet iznimnih sugovornika uz vođenje Edine Pršić.

Vrijeme je ZA mene - 16 Panel Vrijeme je ZA mene (Foto: Zadovoljna.hr / Pavao Bobinac)

Zašto je važno uzeti vrijeme za sebe govorila je glumica Daria Lorenci Flatz, nutricionistica i fitness trenerica Marija Andrijašević, Martina Tuta poznatija kao Biljkoljupka, specijalistica oftalmologije i optometrije dr. Ajla Pidro i najpoznatiji odgojitelj na društvenim mrežama u Hrvatskoj - Striček Duško.

Budimo uzor vrijedan oponašanja

Ako pokažemo da je normalno uzeti pauzu i vrijeme za sebe, da je to dobro, onda od malih nogu pokazujemo svojoj djeci da je u redu uzeti vrijeme za sebe, istaknuo je na panelu Duško Ilijević, poznatiji na društvenim mrežama kao Striček Duško.

Odgajamo ono što jesmo, zato budite uzor vrijedan oponašanja, dodao je ovaj waldorfski odgajatelj s više od 20 godina radnog iskustva u vrtićima.

Posvetiti se sebi ne znači priuštiti si luksuz na koji nismo sigurne imamo li pravo, briga o sebi dugotrajan je proces kroz koji učimo kako osvijestiti svoje kvalitete i napuniti baterije – jer to zaslužujemo.

Vrijeme je ZA mene - 8 Panel Vrijeme je ZA mene (Foto: Zadovoljna.hr / Pavao Bobinac)

Jako dugo mi je trebalo da shvatim da vrijeme kada radim da to nije vrijeme za mene. Vrijeme za mene je moj posao što zapravo nije vrijeme za mene jer je i to uloga koja obavljamo. Vrijeme s mužem, šetnje s psom, studio 4Sobe – ja to doživljavam kao vrijeme za sebe jer volim raditi te stvari, priznala je Daria Lorenci Flatz.

Kada je majka dobro i dijete je dobro

Prilikom postavljanja prioriteta u svakodnevnom životu gotovo uvijek sebe stavljamo na posljednje mjesto, što je velika greška.

Kad je majčinstvo u pitanju, opterećen si idealom majke. Moraš biti tu za dijete uvijek. Dijete osjeti kako se mama osjeća, pa kad je majka dobro i dijete je dobro, rekla je Martina Tuta.

Ova klinička fitoterapeutkinja koja je usred pandemije pokrenula vrlo uspješan brend Biljkoljupka, a koji stavlja vrlo veliki fokus na zdravlje ženskog reproduktivnog zdravlja, otvoreno je progovorila o svojim problemima.

Vrijeme je ZA mene - 15 Panelisti su pričali kako oni uzimaju vrijeme za sebe (Foto: Zadovoljna.hr / Pavao Bobinac)

Nakon što je rodila bebu palčića, borila se s postporođajnom depresijom.

Potražila sam psihološku pomoć. Nije sramotno tražiti pomoć. Kako imamo običaj vježbati svoje tijelo, tako nije sramotno niti održavati svoje mentalno zdravlje, dodala je.

Trening kao vrijeme koji uzimamo za sebe

Zdravi duh nalazi se u zdravom tijelu, a ono se postiže uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom.

Često se na fitness krene iz krivih pobuda. Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje – to nije samo način da se skine onih višak od pet kilograma s kojima se velik broj žena muči, istaknula je Marija Andrijašević. Kada dođete u 40-e, morate birati sebe.

Fitness trenerica i nutricionistica je podijelila da velik broj njezinih klijentica dolaze vježbati kod nje – i da je upravo to vrijeme koje uzimaju za sebe.

Najsretnija sam kad svaki dan u 6 ujutro uđem u svoj studio. Prvo se gledamo kao da se mrzimo, no onda upalim muziku, napravim kavicu i svi zajedno opustimo, pa odradimo trening, kaže uz smiješak.

Vrijeme je ZA mene - 6 Intimno druženje s čitateljicama portala zadovoljna.hr u Amadria hotelu u Zagrebu (Foto: Zadovoljna.hr / Pavao Bobinac)

Slušajte svoje tijelo

Kako uravnotežiti posao i obaveze te pronaći slobodno vrijeme za predah u pretrpanom rasporedu delikatna je stvar individualne prirode – ona ovisi od pojedinca do pojedinca.

Slušajte svoje tijelo, slušajte sebe i ponašajte se u skladu s tim, savjetovala je dr. Ajla Pidro. Ova specijalistica oftalmologije i optometrije suočila se s burnoutom 2020. godine.

Šest godina sam radila po 12 sati dnevno bez prestanka – uključujući i vikende. Dolaskom pandemije shvatila sam da više tako ne mogu. Rekla sam ne.

Nakon priča naših inspirativnih gostiju u razgovor su se uključile i naše čitateljice koje su postavile nekoliko pitanja i nastavile razgovor o ovoj neiscrpnoj temi.

Vrijeme je ZA mene - 9 Važno je uzeti vrijeme za sebe (Foto: Zadovoljna.hr / Pavao Bobinac)

Razgovori u četiri oka

Druženje se nastavilo u opuštenom tonu, uz koktele i zalogajčiće, i opet naravno uz razgovor o tome što nas veseli i od ''čega naša duša raste'' te kako ''sjašiti sa sebe'' (izjava Darije Lorenci koju su svi rado ponijeli svojim kućama kao i goodie bag).

Naše su čitateljice tada mogle ćaskati s govornicima i u četiri oka saznati još neka njihova iskustva i savjete kako uzeti to prijeko potrebno vrijeme za sebe, ali i isprobati proizvode partnera našeg eventa.

Upoznale su se s novim Violeta Ultra intense omekšivačima s parfemskim mirisima izrađenim u suradnji s francuskim parfemskim kućama, koji mirisom podsjećaju na proljetno doba kada se sve budi i živne te nas tjera da ugrabimo to vrijeme za sebe.

Predstavljena je i linija Kerastase proizvoda za mekanu i podatnu kosu, a svi prisutni mogli su isprobati i višenamjenski balzam u boji Makris koji dokazuje da samo s jednim proizvodom i u tri jednostavna koraka možete osvježiti svoj izgled.

Vrijeme je ZA mene - 5 Razgovori nakon panela (Foto: Zadovoljna.hr / Pavao Bobinac)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju