Zašto je dobro stavljati papir za pečenje na dno pećnice?
Zašto je dobro stavljati papir za pečenje na dno pećnice? (Foto: Shutterstock)
Dom & uređenje

Nakon što saznate zašto profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno pećnice, odmah ćete to isprobati

20-10-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Stavljanje papira za pečenje na dno pećnice možda zvuči kao neobično, ali je to zapravo trik koji koriste i profesionalni kuhari – i to s dobrim razlogom.

Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno vaše pećnice prilikom termičke obrade hrane u njoj. Pećnicu je potrebno jako zagrijati, na 250 stupnjeva. Bitno je prije toga provjeriti ima li vaša pećnica ventilacijske otvore na dnu jer u tom slučaju ovakav način pečenja ipak neće biti moguć.

Umjesto da hranu pečete na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno pećnice omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Na dnu pećnice toplina cirkulira bolje i hrana se brže i ravnomjernije peče, što je idealno za jela poput pizza, kruha ili pečene peradi ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju – i zato često koriste ovu tehniku.

Manje prskanja i zagaranja

Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost – štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Također, sprječava direktan kontakt hrane s metalnim dijelovima pećnice, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.

Osim toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana se nalazi bliže izvoru topline, što znači da će se brže karamelizirati i poprimiti bogatiji okus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta – ma za sve što zahtijeva hrskavost izvana i sočnost iznutra. Profesionalni kuhari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu pećnice uz papir za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vrijeme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja.

Pročitajte i kojim ćete to jednostavnim trikom pećnicu očistiti učinkovitije nego sodom bikarbonom i octom. 

Kuhinja Trik je u kliku: Kako se sjetiti jeste li isključili pećnicu?

Prženje „Hvala baki koja mi je ovo pokazala“: Trik koji pomaže kad ulje prska na sve strane

Slika nije dostupna Jednostavan, a tako genijalan trik koji sprječava prelijevanje kipuće vode iz lonca

Zdjela Treba samo jedna sitnica koju imamo doma: Trik kako iscijediti vodu iz lonca bez cjediljke

Umivaonik Aluminijska folija i poznati pomagač iz kuhinje pomažu da se riješite hrđe

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još