Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da ste na trenutak maknuli pogled s lonca punog vode u kojega ste stavili kuhati tjesteninu, rižu ili njoke. Uzeli ste metlu kako biste pomeli mrvice, a kipuća voda je već bila prolivena po svim kuhinjskim elementima.
Postoji mnogo trikova koji sprječavaju ovaj neugodni trenutak, a nedavno se pojavio jedan kojega korisnici društvenih mreža ističu kao najbolji. Za uspješnu prevenciju prekipljenog lonca trebat će vam samo – komadić maslaca.
Voda i masnoća nikako se ne slažu. Maslac koji sadrži najmanje 20 posto biljnog ulja se ne može otopiti u vodi, već ostaje na površini. Dakle, kako biste spriječili da voda izađe iz lonca sve što trebate učiniti jest premazati rub maslacem.
@the_gooch Useful life hack for preventing over boiling 👍👍👍 #tiktok #fyp #lifehack #foryou #boiling #tiktokforfun #pasta #viral ♬ original sound - The Gooch
Iako korisnici društvenih mreža ovaj trik ističu kao revolucionarno otkriće, on zapravo nije novost.
Davne 1923. jedna je njujorška kuharica predložila ovaj savjet objasnivši kako ulje smiruje uzburkanu vodu. Ako nemate maslac, i obično suncokretovo ulje služit će ovoj svrsi.
Osim ovog trika, moglo bi vam pomoći i već poznato rješenje – kuhača položena na vrh lonca, ali i jednostavni trik koji nalaže da dodate kockicu leda u uzburkanu vodu, a ona će se naglo smiriti.
Iznad pročitajte još genijalnih trikova koji će vam olakšati život