U nekim se dijelovima svijeta danas obilježava dan srednjeg djeteta, a to je izvrsna prilika da posebno snažno zagrlite svoje srednje dijete, odnosno mlađeg ili starijeg brata ili sestru.

Postoji mnogo stereotipa koji se vežu uz srednju djecu, a svi oni objedinjeni su pod nazivom "sindrom srednjeg djeteta". Za srednju djecu često se zna reći da se osjećaju nevoljeno i zanemareno u odnosu na svoju  braću i sestre,  kao da nigdje ne pripadaju i da imaju negativan pogled na svijet.

Iako su istraživanja uistinu pokazala da srednja djeca znaju biti zanemarena tijekom odrastanja, dugoročno - oni znaju kako iz toga izvući korist i najbolje za sebe.

Srednja djeca tako odrastaju u društvenjake i sjajne timske igrače. Osim toga, dobri su suradnici i prijatelji, ali i uspješni vođe.

Martin Luther King Jr., Abraham Lincoln i Madonna su primjer srednje djece s jakim liderskim kvalitetama.

Zbog eventualne zanemarenosti s kojim su suočena tijekom odrastanja, srednja djeca postaju neovisnija, osjećaju manji pritisak da se prilagode i empatičnija su. To sve čini ih sjajnim zaposlenicima, timskim igračima, ali i partnerima.

Mina u blatu "Ne trči, past ćeš i isprljati se!" Pa što? Dignut ćeš se i oprat ćemo

U nastavku su još neke od supermoći srednje djece.

1. Izvrsni su pregovarači.

Zato što su navikli da ne dobiju uvijek sve što žele, postaju pametni pregovarači.

2. Dobro prosuđuju.

U svakoj situaciji u obzir uzimaju sve strane i donose dobre odluke. Spremni su za kompromise zbog čega su odlični u raspravama, a budući da su kao srednja djeca navikli na čekanje, strpljivi su.

Osamljeni dječak Što napraviti kad se vaše dijete nekom ruga?

3. Spremni su za nove stvari

Jedno istraživanje pokazalo je da je 85 posto srednje djece otvoreno za nove ideje, u odnosu na 50 posto prvorođene djece.

4. Cijene pravdu

S obzirom da se tijekom odrastanja često moraju prilagoditi potrebama drugih, jednom kada odrastu usredotočeni su na pravednost i prilagođeni potrebama drugih.

5. Posvećeni su prijateljima

Jako su društveni pa jako puno vremena provode s prijateljima. Možda zbog toga djeluju tajnovito ili povučeno, ali oni su samo jako posvećeni obitelji koju su sami izabrali. Vole uspostaviti vlastiti krug ljudi i oslanjati se na prijatelje.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju