U nekim se dijelovima svijeta danas obilježava dan srednjeg djeteta, a to je izvrsna prilika da posebno snažno zagrlite svoje srednje dijete, odnosno mlađeg ili starijeg brata ili sestru.

Postoji mnogo stereotipa koji se vežu uz srednju djecu, a svi oni objedinjeni su pod nazivom "sindrom srednjeg djeteta". Za srednju djecu često se zna reći da se osjećaju nevoljeno i zanemareno u odnosu na svoju  braću i sestre,  kao da nigdje ne pripadaju i da imaju negativan pogled na svijet.

Iako su istraživanja uistinu pokazala da srednja djeca znaju biti zanemarena tijekom odrastanja, dugoročno - oni znaju kako iz toga izvući korist i najbolje za sebe.

Srednja djeca tako odrastaju u društvenjake i sjajne timske igrače. Osim toga, dobri su suradnici i prijatelji, ali i uspješni vođe.

Martin Luther King Jr., Abraham Lincoln i Madonna su primjer srednje djece s jakim liderskim kvalitetama.

Zbog eventualne zanemarenosti s kojim su suočena tijekom odrastanja, srednja djeca postaju neovisnija, osjećaju manji pritisak da se prilagode i empatičnija su. To sve čini ih sjajnim zaposlenicima, timskim igračima, ali i partnerima.

Sestre Glavna saveznica: 10 razloga zašto su starije sestre zakon

U nastavku su još neke od supermoći srednje djece.

1. Izvrsni su pregovarači

Zato što su navikli da ne dobiju uvijek sve što žele, postaju pametni pregovarači.

2. Dobro prosuđuju

U svakoj situaciji u obzir uzimaju sve strane i donose dobre odluke. Spremni su za kompromise zbog čega su odlični u raspravama, a budući da su kao srednja djeca navikli na čekanje, strpljivi su.

Mina u blatu "Ne trči, past ćeš i isprljati se!" Pa što? Dignut ćeš se i oprat ćemo

3. Spremni su za nove stvari

Jedno istraživanje pokazalo je da je 85 posto srednje djece otvoreno za nove ideje, u odnosu na 50 posto prvorođene djece.

4. Cijene pravdu

S obzirom da se tijekom odrastanja često moraju prilagoditi potrebama drugih, jednom kada odrastu usredotočeni su na pravednost i prilagođeni potrebama drugih.

5. Posvećeni su prijateljima

Jako su društveni pa jako puno vremena provode s prijateljima. Možda zbog toga djeluju tajnovito ili povučeno, ali oni su samo jako posvećeni obitelji koju su sami izabrali. Vole uspostaviti vlastiti krug ljudi i oslanjati se na prijatelje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju