Paučinasta haljina malog maslačka mnogima od nas jedna je od prvih asocijacija na najljepše bajke koje smo čitali u djetinjstvu. Ples cvijeća koji se ponavlja svake godine i danas zaokuplja male čitatelje, iako je u bajci opisan davne 1963. godine.

Dakako, riječ je o „Plesnoj haljini žutog maslačka“ čuvene hrvatske književnike Sunčane Škrinjarić, bajci koja je svojom toplinom i elementima prirode najmlađima potrebnija nego ikada.

Dok smo mi rasli okruženi prirodom i vrijeme provodili u igrama kao što su penjanje na drveće i gumi-gumi, a kući bi se vraćali tek kada bi se upalila ulična rasvjeta u susjedstvu, današnjoj djeci dostupno je sve manje nestrukturirarne igre u prirodi.

Tehnologija je uzela svoj danak, no brojni psiholozi i pedagozi složni su u tome da je boravak u prirodi nužan za razvijanje motoričkih vještina, u problemima s hiperaktivnošću i anksioznošću, razvijanju svijesti o važnosti prirode u ljudskim životima, kao i razvijanju empatije prema biljkama i životinjama.

Vanjski izgled ne smije biti ono na temelju čega ćemo prosuđivati druge.

I upravo u tome veliku ulogu može odigrati ova priča, koja ne govori samo o odnosu s prirodom nego i o važnosti prijateljstva i toga da ne treba suditi druge na temelju njihova izgleda. Pritom to čini na odgojno vrlo nenametljiv i nadasve čaroban način.

Vanjski izgled nije mjerilo nečije vrijednosti

Koliko je ova bajka važna za predškolski i rani školski uzrast, potvrdila nam je i Martina Rogić, knjižničarka Osnovne škole Milke Trnine iz Križa.

Ovo prekrasno djelo iznimno je važno za naše najmlađe jer osim o prirodi govori i o važnosti prijateljstva i tome kako uz prave prijatelje možemo postići sve što želimo.

Uči nas da ne moramo tražiti prijatelje koji su lijepi, popularni ili pametni. Nekada se ono najbolje može pronaći u ljudima koji naizgled nisu dobri ili lijepi jer vrijednost čovjeka nije u njegovu izgledu. Također, svi mi u sebi nosimo kvalitete koje možda nisu svima vidljive, a tako je bilo i s junacima 'Plesne haljine'
, govori nam knjižničarka.

Podsjetimo, bajka govori o maslačku koji je za sebe mislio kako je previše ružan i neugledan da bi mogao ići na ples cvijeća koji se odvija svake godine. Pripreme za ples traju cijelu godinu, izrađuju se i kroje najljepše i najmirisnije haljine kako bi cvijeće zablistalo. Međutim, maslačak je imao loše mišljenje o sebi te je odlučio da neće ići.

Pa ipak, jedna božja ovčica začula je njegov plač, a on joj se povjerio kako ne želi biti najružniji cvijet na plesu. Kukci su mu odlučili pomoći, ali nisu znali kako.

No ideju je imao stari pauk, inače nimalo omiljen među stanovnicima livade, koji je odlučio maslačku istkati posebnu haljinu, nimalo nalik drugima.

Ovakva fabula nudi pregršt pouka. Osim što je već na samom početku bajke rečeno da je priča povjerena jednom posebnom dječaku koji ne trga cvijeće i ne poteže mačku za rep, čime se želi naglasiti važnost sklada s prirodom, u nju su utkane i moralne vrijednosti.

Prije svega, naglašeno je da nikoga ne smijemo osuđivati na temelju izgleda. Prvi dojam ne može nam otkriti što tko nosi u sebi, nego moramo svima dati priliku da ih upoznamo. Također je važno i ono što stoji na samom kraju priče. Dječakovim puhanjem maslačkova se haljina rasprsnula, no iz nje je izniklo novo cvijeće. Završeci uvijek sa sobom nose i neke nove početke, napominje Martina.

Upravo je proljeće savršeno vrijeme za čitanje ovog djela, a učiteljima, knjižničarima i roditeljima nudi brojne mogućnosti rada na samom tekstu, a posredno i razvijanje kreativnosti.

Svaki završetak prilika je za nove početke, baš kao što poručuje posljednja rečenica ove bajke.

Neke su od mogućnosti izrada maski od cvijeća, pa tako svatko ovisno o svojim mogućnostima može izraditi cvijeće od origamija ili jednostavno nacrtati svoj najdraži cvijet. Nakon toga mogu sudjelovati u igrokazu s maskama koje su napravili i s prilagođenim tekstom.

Osim kreativnih mogućnosti, djeca uče o tome koliko je važno nesebično pomagati drugima i kako nagrada ne treba i ne smije uvijek biti nešto materijalno, zaključuje Martina Rogić.

Kako bi učenici Osnovne škole Milke Trnine iz Križa mogli i ovog i narednih proljeća oživjeti najljepšu cvjetnu bajku, portal zadovoljna.hr na njihovu adresu šalje pet primjeraka knjige „Plesna haljina žutog maslačka“.

Pročitajte i zašto bi svako dijete trebalo pročitati djela kao što su Heidi, Ježeva kućica, Mali princ, Smogovci, Sofijin svijet, Mi djeca s kolodvora Zoo.

Ova nas slikovnica uči da ne moramo tražiti lijepe i popularne prijatelje Ova nas slikovnica uči da ne moramo tražiti lijepe i popularne prijatelje (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju