Okrepljujuće popodnevno drijemanje može biti spasonosno kada smo premoreni, a osjećamo da dan nema dovoljno sati za sve što moramo napraviti.

Užurbani život bez dileme uzima svoj danak, a kada se poklopi nekoliko noći s malo ili nimalo sna, osjećamo se premoreno te pogotovo tada nismo u stanju izvršavati svoje obaveze ili napraviti sve ono što želimo.

Odgovor na taj problem mogao bi se kriti u okrepljujućem popodnevnom drijemanju od 15 minuta ili tzv. power napu.

Jedan od načina na koji drijemanje pomaže jest taj što nam omogućuje da nadoknadimo očajnički potreban san, ali utječe i na naše pamćenje. Ono što je najbolje je to što neće remetiti naš noćni san. Zato bojazan da nećemo moći spavati noću ako sada „ukrademo“ 15 minuta sna nije opravdana.

Kratkim drijemanjem, prema riječima dr. Sare C. Mednick, stručnjakinje za spavanje i autorice knjige Take a Nap! Change Your Life, resetiramo svoj sustav te utječemo na poboljšane motoričke performanse.

Duljina drijemanja, koje ne bi trebalo biti kraće od 15 minuta, jača i naš mozak. Kada odspavamo duže od toga, prema riječima spomenute liječnice, jača se naše pamćenje i kreativnost. Drijemanje od 30 do 60 minuta dobro je za vještine donošenja odluka, pamćenje rječnika ili prisjećanje uputa. Brzo kretanje očiju ili REM faza sana u 60 do 90 minuta drijemanja igra ključnu ulogu u stvaranju novih veza u mozgu i rješavanju kreativnih problema.

Slika nije dostupna Idi, idi, nesanice... Trik uz koji ćete zaspati za nekoliko minuta

Slika nije dostupna Spavanje s upaljenim televizorom: Razlozi zbog kojih ćete dobro razmisliti o ovoj navici

KAKO ŠTO PRIJE UTONUTI U SAN?
Iako se možda čini da je teško naći vremena čak i za tih 15 minuta, razmislite kako biste inače trošili te minute. Biste li gledali televiziju ili provodili vrijeme na društvenim mrežama? Za to vrijeme možete napraviti nešto dobro za svoj organizam.

Kratkim drijemanjem resetiramo čitav svoj organizam.

Da se ne biste vrtjeli u krevetu te uistinu što prije utonuli u san, imajte na umu ove korake.

1. STVORITE RUTINU
Čovjek je biće navike. Redovito drijemanje može smanjiti stres, pa čak i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Da biste učinili tu uslugu sebi i svome organizmu, držite se određenog rasporeda. Primjerice, ako dolazite kući nakon 16 sati, odredite si da će to biti vaše vrijeme za drijemanje. Tek tada prionite na ostale obaveze poput kuhanja, kava s prijateljicama, pospremanja, učenja i ostaloga.

2. ZAMRAČITE SOBU U KOJOJ SPAVATE
Zaspati popodne dok se sunce probija kroz prozor nije najjednostavniji zadatak, pogotovo ako ste osjetljiviji na svjetlo te vam je potreban mrak da biste zaspali. Zato nategnite zavjese ili spustite rolete u spavaćoj sobi, a na oči možete staviti i masku za spavanje. Bez ometanja dnevnog svjetla lakše ćete i brže utonuti u san i oduprijeti se nesanici.

3. NAVIJTE ALARM
Kako bi popodnevno drijemanje uistinu bilo kratko drijemanje, svakako navijte alarm u određeno vrijeme. Čak i ako ne možete potpuno zaspati u vremenu koje ste si dodijelili, odmor uma može uvelike povećati vašu produktivnost nakon što se probudite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju