Udaljena 50 metara od pulske Arene, u jednoj sporednoj uličici, nalazi se 80-ak godina stara kuća koju je Marko Jurica naslijedio od svoje obitelji, nonića i none. Marko i njegova partnerica Nataša Milevoj odlučili su je renovirati i nakon punih pet godina kuća je sada u potpunosti završena, a rezultat je – apsolutno očaravajući.

Galerija Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 19 Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 13 Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 7 +20 Goste oduševljava tandem bicikl koji se savršeno uklopio u ogradu

Kako se kuća nalazi u uličici u kojoj obitavaju umirovljenici, ona je ujedno i zelena oaza u gradu okružena mirom i tišinom, zbog čega ima posebnu vrijednost. Marko Jurica u toj kući proveo je djetinjstvo boraveći kod nonića i none, dok su roditelji radili, zbog čega također ima i posebnu sentimentalnu vrijednost. Stoga se pri preuređenju pazilo da što više ostane u svom izvornom stanju.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 24 Kako je Marko ljubitelj oldtimera spontano su došli do ideje da dnevni boravak krasi motor NSU pretis 1965. godište (Foto: Privatne fotografije)

Kad su se Nataša i Marko upoznali, ona je iza sebe imala sam friško iskustvo uređenja trosobnog stana svoje none koji je naslijedila i uredila za turistički najam. Marko je bio oduševljen kako je sve to ispalo te su došli na ideju da zajedno pokrenu uređenje njegove kuće.

Prvo su uredili jedan manji dio kuće, koji su prenamijenili u turistički ljetni najam, te kroz pet godina zajedničkog bavljenja turizmom putem Airbnb platforme paralelno su ulagali u drugi dio kuće te je malo po malo uredili, samostalno i uz pomoć prijatelja različitih zanimanja, od stolara, vodoinstalatera, keramičara, kamenoklesara.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 2 Kuća je posebna i zbog podruma koji je stepenicama od orahovog drva povezan s ostatkom kuće i vanjskim dijelom (Foto: Privatne fotografije)

Veliku pomoć imali smo i od naših roditelja i naše djece. Dodatni vjetar u leđa dali su nam komentari i recenzije naših gostiju novo uređenog apartmana, gdje smo na platformi Airbnb stvarno briljirali s ocjenama. Najčešći i najdraži komentar bio nam je da smještaj izgleda daleko ljepše nego na fotografijama, kaže Nataša Milevoj, po struci odgojiteljica zaposlena u Pulskom gradskom vrtiću, dok je Marko električar također zaposlen u struci.

Pula je njihov rodni grad, ondje žive i rade, a spojila ih je ljubav prema prirodi, životinjama, uređivanju prostora, restauraciji namještaja i vrtlarenju, o čemu posebno i govori adaptacija kuće koju su zajedno osmislili. Od idejnog rješenja samog početka faze do konačnog kraja adaptacija je trajala punih pet godina.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 9 Prelijepa kuhinja preuređene stare kuće u Puli (Foto: Privatne fotografije)

Željeli smo napraviti dobar balans između novog i starog, rustikalnog, industrijskog i modernog. Najvažnije nam je bilo zadržati i dobro uklopiti prirodne materijale kamen, drvo i ciglu koji su temelj cijelog uređenja. Tako da bi rekli da je kuća uređena u rustikalno industrijskom i modernom stilu. Mislimo da smo tim odabirom dobili dobitnu kombinaciju, o čemu govori oduševljenje svih onih koji su prvi put ušli u prostor, govori Nataša.

Odmah u početku nisu imali konkretnu viziju, često su crtali nacrte, križali, mijenjali. Željeli su proći financijski što isplativije i zadržati autentičnost kuće. Vizije su im se mijenjale iz dana u dan, tokom radova često bi spontano došli do nekih novih ideja.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 6 Vanjski prostor kuće idealan za jutarnju kavu (Foto: Privatne fotografije)

Marko i njegov tata Sergio električari su po struci pa su se, ja bih rekla, malo zaigrali, tako da je kuća prepuna prekidača i zanimljive rasvjete, koja samoj kući i vanjskom prostoru daje poseban štih. Dosta je bilo i naših DIY projekata i restauracije starih stvari, od komoda, stolaca, stola, razne rasvjete, lampe, preko bubnjarske pedale i napuštenih reflektora u jednoj tvornici koja se ugasila, do ulaznih vrata.

U cijeloj ovoj priči istaknula bih posebno dvorište, zelenu oazu koja je srce kuće. Dvorište ima ljetnu kuhinju, kamin i prepuno je autohtonog bilja od masline, lovora, ružmarina, lavande, ističe. Cilj je bio vanjski dio kuće povezati s unutarnjim dijelom, stoga su stavili staklenu stijenu koja se kompletno otvara, te je podni prag koji povezuje vanjski i unutarnji dio u jednakoj ravnini.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 12 Kuća ima tri kupaonice, a svaka je uređena drugačije (Foto: Privatne fotografije)

Kuća ima tri kupaonice. Nisu željeli da im prostor u kupaonicama zauzimaju perilica rublja i bojleri te su pronašli idealno rješenje. Tri bojlera, za svaku kupaonicu, smjestili su u gornjoj kupaonici, u neiskorišteni dio potkrovlja. Stolar je na najnižem dijelu kupaonice napravio okvir i vrata u tri dijela iza kojih su smjestili bojlere, a u malu špajzu dolje u hodniku pokraj kupaonice smjestili su perilicu rublja i tako kupaonice ostavili prozračnijima. Donju kupaonicu krasi postolje stare šivaće mašine koje se izvrsno uklopilo u interijer.

Kuća je posebna i zbog podruma koji je predivnim stepenicama od orahovog drva prozračno povezan s ostatkom kuće i vanjskim dijelom, a podrum krase prekrasne kamene niše i pločice u rustikalnom stilu.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 23 Cilj je bio vanjski dio kuće povezati s unutarnjim dijelom, stoga su stavili staklenu stijenu (Foto: Privatne fotografije)

Kako je Marko ljubitelj oldtimera spontano su došli do ideje da dnevni boravak krasi motor NSU pretis 1965. godište, koji je u voznom stanju i do nedavno je bio registriran. Osim NSU-a, goste oduševljava tandem bicikl, slučajno kupljen nevezano s uređenjem, koji se savršeno uklopio u ogradu te WW barski pult u koji je Marko ugradio svijetla u farove, koja daju poseban večernji ugođaj.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 7 U WW barski pult Marko je ugradio svijetla u farove, koja daju poseban večernji ugođaj (Foto: Privatne fotografije)

Najzahtjevniji i najteži dio adaptacije bilo je zadržati izvornu misao i ideju. U fazi realizacije kupaonica i kompletnih keramičarskih radova Marko je radio u Francuskoj, pa je na meni bio cijeli odabir pločica i kupaonskih sanitarija, do kombinacije istih. Željeli smo da svaka kupaonica bude priča za sebe, što smo na kraju i ostvarili, kaže Nataša. Datumi za ljetni najam sada već kompletno renovirane kuće otvoreni su od idućeg mjeseca, Nataša i Marko vesele se budućim izazovima i nadaju se uspješnoj sezoni.

Kuća je također predviđena za cjelogodišnji najam tako da cijela kuća ima podno grijanje i kamin, koji smo željeli da bude u industrijskom stilu te se savršeno uklopio u cijelu priču. Na jesen krećemo u neke nove izazove i projekte. Ovoga puta bismo prednost dali netaknutoj prirodi, daleko od grada, u našoj predivnoj Istri, gdje bismo opet pažljivo integrirali izvorni karakter i moderni stil, ističe Nataša Milevoj iz Pule.

Prekrasno preuređena 80 godina stara kuća u Puli - 20 Vanjski prostor kuće je prekrasna zelena oaza s terasom (Foto: Privatne fotografije)

Prelijepa kuća na otoku Braču u kojoj oduševljava ručno rađeni kameni umivaonik Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 13 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 2 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 18 +13 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 8

Pogledajte kako je bračni par iz Novalje uredio svoju kuću iz snova nakon 10 godina rada na kruzeru Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 17 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 19 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 18 +19 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 21

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju