Svjetski dizajneri i poznate modne kuće još su krajem prošle godine predstavili svoje kolekcije za proljeće/ljeto 2024. godine. Mi smo izdvojili najveće trendove u odjeći i modnim dodacima koje će se zasigurno nositi i na hrvatskim ulicama.

Galerija Svjetlucavi materijali hit će hit street style kombinacija i ovog proljeća Ledeno-plave kombinacije Toma Forda, Versacea i Wiederhoefta Predimenzionirane proljetne torbe Loewa i Valentina +8 Svjetlucavi materijali na reviji Nine Ricci, Schiaparellija i Ralpa Laurena  

Ruže

Proljetne kolekcije bez cvijeća nezamisliv su scenarij. Ne čudi stoga što će cvjetni uzorak i aplikacije cvijeća vladati i ovogodišnjim proljetnim kombinacijama. Ako je suditi prema kolekcijama poznatih modnih kuća, ove godine posebno će se nositi odjevni komadi s uzorkom ruže. U svojim kolekcijama ovaj divan cvijet imaju svi od modne kuće Alexander McQueen do Balmaina.

Motiv ruže vlada proljetnim kolekcijama Alexandera McQueena, Kenza i Balmaina Motiv ruže vlada proljetnim kolekcijama Alexandera McQueena, Kenza i Balmaina (Foto: Profimedia)

Hlače visokog struka

Hlače visokog struka omiljen su komad brojnih žena jer one vizualno produžuju siluetu. Ovoga proljeća bit će veliki street style hit diljem svijeta. U novim kolekcijama za proljeće/ljeto predlaže ih Jonathan Anderson iz španjolske luksuzne modne kuće Loewe, Alaïa, Hermès, Louis Vuitton i Saint Laurent. Najbolje se kombiniraju uz crop-topove, ali i predimenzionirane sakoe.

Hlače visokog struka na reviji Hermesa, Loewa i Saint Laurenta Hlače visokog struka na reviji Hermesa, Loewa i Saint Laurenta (Foto: Profimedia)

Polo majica

U modu se vraća i polo majica. Riječ je o majici kratkih ili katkad dugih rukava s kragnom i nekoliko gumba koja je ime dobila prema odjevnom komadu koji su igrači pola originalno nosili u Indiji potkraj 19. stoljeća te u Velikoj Britaniji početkom 20. stoljeća. Danas slične majice nose i igrači golfa, a ovoga proljeća i mnogobrojne trendseterice. U kolekcijama za proljeće/ljeto imala ih Victorija Beckham, Miu Miu i Etro.

Polo majice na reviji Etra, Victorije Beckham i Miu Miu Polo majice na reviji Etra, Victorije Beckham i Miu Miu (Foto: Profimedia)

Cipele otvorenih peta

Cipele otvorenih peta ili takozvani slingback modeli uljepšavat će modne kombinacije ovog proljeća diljem modnih prijestolnica. Nosit će sve - od modela s decentnom kitten potpeticom kao što se to moglo vidjeti na modnoj reviji Valentina pa sve do cipela s vrtoglavim potpeticama kakve su nosile manekenke Guccija.

Cipele s otvorenom petom nosit će se ovog proljeća Cipele s otvorenom petom nosit će se ovog proljeća (Foto: Profimedia)

Ledeno plavo

Svjetski dizajneri poigrali su se i s bojama u svojim proljetnim kolekcijama. Umjesto klasičnih pastelnih nijansi kakve često viđamo oko uskršnjih blagdane, ove godine nosit će se ledeno plave kombinacije. Ili barem tako predlažu Tom Ford, Versace i Wiederhoeft.

Ledeno-plave kombinacije Toma Forda, Versacea i Wiederhoefta Ledeno-plave kombinacije Toma Forda, Versacea i Wiederhoefta (Foto: Profimedia)

Svjetlucavi materijali

Čini se da odjevni komadi s dozom sjaja nikad ne izlaze iz mode. Ni proljeće nije iznimka od toga pravila. Svjedoče to i nove kolekcije slavnih dizajnera i modnih kuća – od Ralpha Laurena do Versacea koje su napravljene od lamea, s dodatkom metalik detalja i šljokica.

Svjetlucavi materijali na reviji Nine Ricci, Schiaparellija i Ralpa Laurena Svjetlucavi materijali na reviji Nine Ricci, Schiaparellija i Ralpa Laurena (Foto: Profimedia)

Resice i perje

Želite li bitu u trendu ovoga proljeća, morate biti upečatljivi. Sjajni materijali u proljetnim se kolekcijama slavnih modnih kuća miješaju s raskošnim perjem i osebujnim resicama. Ovi detalji krase sve do decentnih haljina kao što je to slučaj kod Prade do osebujnih kreacija Attica i Paul & Joa.

Resice i perje na modelima Paul & Joea, Attica i Prade Resice i perje na modelima Paul & Joea, Attica i Prade (Foto: Profimedia)

Soknice i dokoljenke sa štiklama

Kombinacija soknica i cipela s visokom potpeticom bit će veliki proljetni modni trend. Na predstavljanju kolekcija za proljeće/ljeto 2024. nosili su ga modeli Victorije Beckham, britanskog dizajnera Dries Van Notena, ali i MSGM-a. U obzir dolaze najlonske dokoljenke s romantičnim detaljima pa sve do robusnijih pamučnih modela čarapa.

Čarapice i štikle na modelima MSGM-a, Dries Van Notena i Givenchyja Čarapice i štikle na modelima MSGM-a, Dries Van Notena i Givenchyja (Foto: Profimedia)

Predimenzionirane torbe

Na red ovoga proljeća dolaze i predimenzionirane torbe. Riječ je o iznimno prostranim modelima u koje možete staviti baš svaku – i najmanju sitnicu, a koje će posebno razveseliti mame. Isprobati možete predimenzionirane torbe s potpisom Miu Miu, Loewa i Valentina.

Predimenzionirane proljetne torbe iz Loewa i Valentina Predimenzionirane proljetne torbe iz Loewa i Valentina (Foto: Profimedia)

Kratke hlačice

Kad se temperature zagriju u termometru, u street style kombinacije vraćaju se vruće hlačice. Za nadolazeću sezonu predlažu ih svi, od novog kreativnog direktora Guccija – Sabata de Sarnoa, preko modne kuće Alexander McQueen do Isabel Marant. Kratke hlačice bile su sastavni dio i Chanelove kolekcije za proljeće/ljeto 2024. godine.

Kratke hlače iz Guccija, Chanela i Isabel Marant Kratke hlače iz Guccija, Chanela i Isabel Marant (Foto: Profimedia)

Modni trend inspiriran kavom obilježit će jesen, a kombinacije izgledaju baš dobro Meghan Markle u smeđim nijansama Latte trend u odijevanju - 3 Hailey Bieber u smeđim nijansama +6 Latte trend u odijevanju - 5

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju