U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, a osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

Samo pola šalice kuhane leće sadrži čak devet grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od pet znakova da ne jedete dovoljno proteina.

Zimski mjeseci i variva baš se vole. Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice i šaku bulgura te uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo.

U tako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.

Varivo od leće - sastojci:

  • 300 g smeđe leće
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice bulgura
  • 3 srednje velika krumpira
  • sol, papar
  • 1 lovorov list
  • 3 žlice maslinova ulja

Po želji:

  • par domaćih prodimljenih kobasica

Varivo od leće - priprema: 

  1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.
  2. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.
  3. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).
  4. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
  5. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte dodatnih 20 minuta.
  6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u tom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.
  7. Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posuto sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.

U nastavku se možete inspirirati i ostalim receptima za jednostavna i zdrava variva. 

Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima Povrtno varivo Brzi ručak: Recept za fino povrtno varivo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa Varivo od cvjetače i naribanog sira Ručak za 20 minuta: Recept za prefino varivo od cvjetače i naribanog sira Napravite varivo od krumpira i povrća koje već imate u kući Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo Varivo od slanutka Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Varivo od kupusa Recept za fino varivo koje ćete skuhati u pola sata Varivo od krumpira, mrkve i graška Ručak za 20-ak kuna: Recept za zasitno varivo koje se radi "ni od čega"

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju