Iako ih svi volimo jesti, kuhanje krumpira i priprema krumpirovog tijesta za knedle mnogima zadaje muke. Zato će brzi recept za koji vam ne trebaju ni krumpir ni jaja riješiti vaš problem i skratiti vrijeme pripreme.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 šalice vode
- 2 šalice glatkog brašna
- svježe šljive (ili po želji tvrđi pekmez)
- malo soli
- 1 velika žlica maslaca
- dodatno brašno za miješenje
Priprema:
- Zakuhajte posoljenu vodu te u nju dodajte brašno. Miješajte dok se brašno i voda povežu u glatku smjesu. Miješajte brzo i žustro s čvrstom kuhačom ili pjenjačom kako biste razradili potnecijalne grudice. Maknite s vatre, dodajte maslac i opet dobro promiješajte pa pustite da se malo ohladi, tek toliko da ga možet normalno obrađivati rukama.
- Na radnu površinu posipajte malo brašna te na to stavite dobivenu smjesu iz lonca. Mijesite kratko dok ne dobijete lijepo glatko tijesto. Rukama ga izdužite, oblikujte u deblji valjak i narežite na onoliko komada koliko knedli želite.
- U svaki komad tijesta utisnite šljivu (ili žlicu pekmeza) te dlanovima oblikujte knedle.
- Dublju zdjelu do polovice napunite vodom, malo posolite i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Kada voda zakuha, ubacite unutra knedle i kuhajte još nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.
- Poslužite ih s dodatkom po želji - prelivene prezlima, šećerom i vrhnjem, cimetom, makom...
SAVJET: Prije pripreme odaberite šalicu koja će vam biti mjerna jedinica za brašno i vodu, zapremnina šalice ovisi o vašim potrebama.
Dobar tek!