Kako biste pripremili carsku pitu, trebate nekoliko osnovnih sastojaka spojiti s "ostacima" iz hladnjaka, pa je ovo jelo savršeno za sve one koji ne vole bacati hranu, već reciklirati ručak i tako napraviti sasvim novu kombinaciju okusa.
Carska pita – sastojci:
- 4 jaja
- 300 g svježeg sira
- 180 g kiselog mlijeka
- 150 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šunke
- kiseli krastavci
- 2 crvene paprike
- Sol
Carska pita – priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte žumanjke, kiselo mlijeko, sir i ulje te sve dobro izmiksajte.
- Brašno, kukuruzno brašno, sol i prašak za pecivo dobro promiješate pa dodajte u vlažne sastojke i sjedinite u homogenu smjesu.
- Krastavce, šunku i papriku isjeckajte na kockice pa dodajte u smjesu i ručno promiješajte.
- Pleh nauljite i pospite brašnom pa izlijte smjesu. Pitu pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok ne porumeni.
Savjet: U osnovnu smjesu, nakon što ste pomiješali mokre i suhe sastojke, možete dodati sastojke po želji. Ako vam je, primjerice, ostalo piletine od ručka, možete i nju iskoristiti. Svako drugo povrće također će odlično funkcionirati.
Carska pita (Foto: Instagram@JekaMaric)
Recept za sočnu carsku pitu s nama je podijelila food blogerica Jeka s profila jekajekago, a u nastavku možete pronaći još slasnih recepata za brzi ručak.
Dobar tek!