Češki kolač
Češki kolač (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Nije hrvatski, nije švedski, nego je...? Ovom starom kolaču uvijek se rado vraćamo

13-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ovaj desert osvojit će vas bogatom kremom, mekanim biskvitom i raskošnim slojem umućenih bjelanjaka s daškom svježine zahvaljujući limunu.

Iako se tradicionalno radi sa suhim biskvitom, malim trikom – preljevom od mlijeka i vanilin-šećera – pretvaramo ga u sočan i još ukusniji zalogaj.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Rezultat? Kolač koji se topi u ustima i izgleda kao iz vitrine najboljih slastičarnica.

Pročitajte recepte.

Češki kolač - sastojci:

za biskvit:

  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 300 ml vrućeg mlijeka
  • 1 vanilin-šećer

za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 500 ml mlijeka
  • 5 žlica gustina
  • 3 vanilin-šećera
  • 100 g šećera
  • 250 g maslaca

pjenasti sloj:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin-šećera
  • sok od pola limuna

Češki kolač - priprema:

  1. Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka sa soli i šećerom. Dodajte žumanjke, brašno, vodu i kakao pa sve lagano sjedinite. Smjesu izlijte u pleh dimenzija 35 × 32 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 30 minuta. Pečeni biskvit odmah prelijte vrućim mlijekom u koje ste umiješali vanilin-šećer. Za još kremastiji okus možete koristiti kondenzirano mlijeko.
  2. Žumanjke razmutite s gustinom i dijelom mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu. Preostalo mlijeko sa šećerom zakuhajte, a zatim umiješajte pripremljene žumanjke. Kuhajte dok se krema ne zgusne. Prekrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi. U mlaku kremu dodajte omekšali maslac i dobro izmiksajte. Kremu ravnomjerno rasporedite preko biskvita.
  3. Bjelanjke kuhajte na pari sa šećerom i vanilin-šećerom dok se sav šećer ne otopi. Zatim dodajte sok od pola limuna, prebacite u posudu miksera i miksajte najmanje 20 minuta, dok ne dobijete čvrst, sjajan snijeg. Rasporedite ga preko žute kreme i poravnajte.

Dobar tek!

Češki kolač Češki kolač (Foto: Midjourney)

Recept smo preuzeli s profila tb_tanja.

Volite starinske i provjerene kolače? Pročitajte i recept za kolač brzi gonzales. 

Ako još uvijek niste pronašle recept koji tražite, možda vas inspirira naš bogati popis recepata od 100 slastica na jednom mjestu. 

Kolač s breskvama Dijelimo s vama recept za lagani ljetni kolač s breskvama, izdvojite samo 15 minuta

Kolač Brzi Gonzales Ovaj kolač gotov je brzo, da brže ne može, a to mu i samo ime kaže. Evo recept

Mrvičasti kolač s borovnicama Hit kolač s borovnicama: Toliko je dobar da se jede i dok je još mlak, evo recept

Kolač od jogurta s breskvama Kolač "na čaše": Recept za starinski biskvit s jogurtom i breskvama

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još