Iako se tradicionalno radi sa suhim biskvitom, malim trikom – preljevom od mlijeka i vanilin-šećera – pretvaramo ga u sočan i još ukusniji zalogaj.
Rezultat? Kolač koji se topi u ustima i izgleda kao iz vitrine najboljih slastičarnica.
Pročitajte recepte.
Češki kolač - sastojci:
za biskvit:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 180 g šećera
- 200 g oštrog brašna
- 1 žlica vode
- 2 žlice kakaa u prahu
- 300 ml vrućeg mlijeka
- 1 vanilin-šećer
za kremu:
- 5 žumanjaka
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica gustina
- 3 vanilin-šećera
- 100 g šećera
- 250 g maslaca
pjenasti sloj:
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 2 vanilin-šećera
- sok od pola limuna
Češki kolač - priprema:
- Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka sa soli i šećerom. Dodajte žumanjke, brašno, vodu i kakao pa sve lagano sjedinite. Smjesu izlijte u pleh dimenzija 35 × 32 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 30 minuta. Pečeni biskvit odmah prelijte vrućim mlijekom u koje ste umiješali vanilin-šećer. Za još kremastiji okus možete koristiti kondenzirano mlijeko.
- Žumanjke razmutite s gustinom i dijelom mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu. Preostalo mlijeko sa šećerom zakuhajte, a zatim umiješajte pripremljene žumanjke. Kuhajte dok se krema ne zgusne. Prekrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi. U mlaku kremu dodajte omekšali maslac i dobro izmiksajte. Kremu ravnomjerno rasporedite preko biskvita.
- Bjelanjke kuhajte na pari sa šećerom i vanilin-šećerom dok se sav šećer ne otopi. Zatim dodajte sok od pola limuna, prebacite u posudu miksera i miksajte najmanje 20 minuta, dok ne dobijete čvrst, sjajan snijeg. Rasporedite ga preko žute kreme i poravnajte.
Dobar tek!

Recept smo preuzeli s profila tb_tanja.
Volite starinske i provjerene kolače? Pročitajte i recept za kolač brzi gonzales.
Ako još uvijek niste pronašle recept koji tražite, možda vas inspirira naš bogati popis recepata od 100 slastica na jednom mjestu.
Dobar tek!