Kolač od jogurta s breskvama
Kolač od jogurta s breskvama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kolač "na čaše": Recept za starinski biskvit s jogurtom i breskvama

02-08-2025 Piše D.Š.
komentari

Kada je u pitanju hrana, osobama koje se vole hraniti sezonski ljeto je vjerojatno najdraže godišnje doba. Obilje ukusnih namirnica u ovoj sezoni jednostavno oduševljava, a ljetu se posebno raduju ljubitelji voća.

Među voćkama koje su najpopularnije nalaze se i breskve. Svježe su svakako najukusnije, ali pečena breskva u kolaču također ima neodoljivu aromu. Danas vam donosimo recept za najjednostavniji kolač s breskvama.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Ovaj mekani biskvit od jogurta s dodatkom breskvi uspijeva svima, bez obzira na to jeste li već iskusni kuhari ili tek počinjete sa svojim kulinarskim avanturama. Gotov je za tren zahvaljujući laganoj pripremi i principu mjerenja namirnica na čaše. Za mjernu posudicu iskoristite plastičnu čašu od jogurta zapremnine 200 mililitara.

Kolač od jogurta s breskvama – sastojci

  • 3 velike breskve
  • 2 velika jaja
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • pola čaše šećera
  • pola čaše ulja
  • 2 čaše oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Kolač od jogurta s breskvama – priprema

  1. Breskve operite, ogulite i narežite na sitnije komade ili po želji ploške. Ako imate domaće breskve koje nisu špricane, ne morate ih guliti i slobodno ih koristite s korom.
  2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u jednu posudu. U drugu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, dok smjesa ne postane svijetložuta i gusta. Zatim malo po malo dodavajte ulje i lagano miksajte na najmanjoj brzini.
  3. Sada u posudu dodajte jogurt i ručno ga povežite s ostatkom smjese uz pomoć špatule ili pjenjače. Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lagano miješajte dok sve ne sjedinite.
  4. Protvan za pečenje (oblik po želji) premažite s malo ulja, maslaca ili druge masnoće po želji i pospite oštrim brašnom. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane breskve. Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kolač je gotov kada je na vrhu zlatnožute boje i kada se odvoji od rubova.

Dobar tek!

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim slatkim receptima s voćem:

Cheesecake s breskvama Bez pečenja: Recept za osvježavajući cheesecake s breskvama

Lagani kolač s višnjama i pudingom Lagani kolač s višnjama i pudingom koji sladi i osvježava

Knedle s marelicama i krušnim mrvicama Mljac! Recept za starinske knedle s marelicama i krušnim mrvicama

Mousse od marelica Ma kakav sladoled! Ovaj mousse od marelica gotov je za čas, a toliko je ukusan i kremast

Voćne kremšnite Darka Debića Ako postoji idealan ljetni desert, onda su to ove najkremastije voćne kremšnite

Voćne šnite Recept za lagane voćne šnite gotov za tren oka, bez pečenja i komplikacija

Pročitaj još
Pročitaj još