Kolač od jogurta s breskvama
Kolač od jogurta s breskvama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kolač "na čaše": Recept za starinski biskvit s jogurtom i breskvama

02-08-2025 Piše D.Š.
komentari

Kada je u pitanju hrana, osobama koje se vole hraniti sezonski ljeto je vjerojatno najdraže godišnje doba. Obilje ukusnih namirnica u ovoj sezoni jednostavno oduševljava, a ljetu se posebno raduju ljubitelji voća.

Među voćkama koje su najpopularnije nalaze se i breskve. Svježe su svakako najukusnije, ali pečena breskva u kolaču također ima neodoljivu aromu. Danas vam donosimo recept za najjednostavniji kolač s breskvama.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Ovaj mekani biskvit od jogurta s dodatkom breskvi uspijeva svima, bez obzira na to jeste li već iskusni kuhari ili tek počinjete sa svojim kulinarskim avanturama. Gotov je za tren zahvaljujući laganoj pripremi i principu mjerenja namirnica na čaše. Za mjernu posudicu iskoristite plastičnu čašu od jogurta zapremnine 200 mililitara.

Kolač od jogurta s breskvama – sastojci

  • 3 velike breskve
  • 2 velika jaja
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • pola čaše šećera
  • pola čaše ulja
  • 2 čaše oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Kolač od jogurta s breskvama – priprema

  1. Breskve operite, ogulite i narežite na sitnije komade ili po želji ploške. Ako imate domaće breskve koje nisu špricane, ne morate ih guliti i slobodno ih koristite s korom.
  2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u jednu posudu. U drugu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, dok smjesa ne postane svijetložuta i gusta. Zatim malo po malo dodavajte ulje i lagano miksajte na najmanjoj brzini.
  3. Sada u posudu dodajte jogurt i ručno ga povežite s ostatkom smjese uz pomoć špatule ili pjenjače. Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lagano miješajte dok sve ne sjedinite.
  4. Protvan za pečenje (oblik po želji) premažite s malo ulja, maslaca ili druge masnoće po želji i pospite oštrim brašnom. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane breskve. Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kolač je gotov kada je na vrhu zlatnožute boje i kada se odvoji od rubova.

Dobar tek!

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim slatkim receptima s voćem:

Cheesecake s breskvama Bez pečenja: Recept za osvježavajući cheesecake s breskvama

Lagani kolač s višnjama i pudingom Lagani kolač s višnjama i pudingom koji sladi i osvježava

Knedle s marelicama i krušnim mrvicama Mljac! Recept za starinske knedle s marelicama i krušnim mrvicama

Mousse od marelica Ma kakav sladoled! Ovaj mousse od marelica gotov je za čas, a toliko je ukusan i kremast

Voćne kremšnite Darka Debića Ako postoji idealan ljetni desert, onda su to ove najkremastije voćne kremšnite

Voćne šnite Recept za lagane voćne šnite gotov za tren oka, bez pečenja i komplikacija

Pročitaj još
Pročitaj još