Cheesecake je savršeni ljetni kolač, a pogotovo kada se priprema bez paljenja pećnice. Pridodamo li mu k tome fino ljetno voće poput lubenice i dinje dobivamo osvježavajući desert koji će voljeti sve generacije.
Sastojci za podlogu:
200 grama piškota
100 grama omekšanog maslaca
4 žlice vrhnja za šlag
Sastojci za kremu:
250 grama mascarpone sira
200 grama vrhnja za šlag
200 grama šećera u prahu
100 ml hladne vode
15 grama želatine u prahu
sok ½ limuna
Za ukras:
400 grama očišćene i narezane lubenice i dinje
1 vrećica želatinastog preljeva za torte po želji
Priprema:
1. Usitnite piškote u prah.
2. Pomiješajte piškote sa šlagom za vrhnje, pa pustite da smjesa odstoji pet minuta.
3. Umiješajte omekšani maslac i rukom izradite jednoličnu smjesu.
4. Utisnite rukama smjesu u lim za pečenje biskvita koji ste prethodno namastili ili obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak da se stisne.
5. Pomiješajte mascarpone sa šećerom i limunovim sokom.
6. Istucite vrhnje u šlag pa ga dodajte kremi od sira.
7. Dodajte želatinu u prahu u hladnu vodu i pustite je da nabubri. Nabubrenu želatinu zagrijte na štednjaku na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok se želatina ne rastopi.
Pripazite da voda ne počne ključati, jer će želatina izgubiti svoje svojstvo učvršćivanja.
8. Prelijte vruću otopinu sa želatinom u kremu na bazi sira i dobro promiješajte.
9. Prekrijte podlogu za cheesecake kremom i stavite u hladnjak da se stisne.
10. Očistite lubenicu i dinju, narežite na manje komade i stavite u hladnjak na hlađenje.
11. Kada se kolač stisne ukrasite ga voćem, a preko njegova možete dodati i želatinasti preljev za torte koji ste pripremili prema uputama s vrećice.
12. Narežite cheesecake na kocke i poslužite hladno. Dobar tek! Cijeli postupak pripreme cheesecakea s lubenicom i dinjom možete pogledati i u našoj fotogaleriji.