Čupavci su kolač bez kojeg u Hrvatskoj ne prolazi niti jedan blagdan, praznik ili proslava. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.

SASTOJCI ZA BISKVIT
6 jaja
6 velikih žlica brašna (dupkom punih)
4 velike žlice šećera
1,5 dl ulja
pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU
30 dag tamne čokolade
4 dl mlijeka
4 dl slatkog vrhnja

DODATNI SASTOJCI
kokos

PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE

1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.

2. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetložuta, a kristali šećera se slabo primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

3. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka, koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.

4. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

5. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

PRIPREMA ČUPAVACA

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

SAVJET PLUS:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove, poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim počnite s oblikovanjem. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Dobar tek!

Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima:

Žarbo ploške Žarbo ploške: Recept za legendarni kolač koji voli svaki blagdanski stol

Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Šubare Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

Šubare Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

Londoner štangice Londoner štangice: Recept za fine kolače iz mamine bilježnice koji se rade "ni od čega"

Slika nije dostupna "Dan i noć" kolač: Recept za brze kocke savršene uz šalicu kave ili čaja

Torta Gotov za 10 minuta: Prefin kolač bez pečenja za najveće ljubitelje čokolade

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju