Čupavci - sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 velikih žlica brašna (dupkom punih)
- 4 velike žlice šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 30 dag tamne čokolade
- 4 dl mlijeka
- 4 dl slatkog vrhnja
Dodatni sastojci:
kokos
Priprema biskvita - čupavci:
- Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.
- Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta, a kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice kojima ste miksali žumanjke i šećer, obvezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka, koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.
- Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
- Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
- Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
Priprema glazure za čupavce
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
Priprema čupavaca
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
SAVJET PLUS:
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove, poput oraha ili lješnjaka.
Što god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim počnite s oblikovanjem. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.
Dobar tek!
Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima s kokosom: