Iako točno ne znamo zašto se ovaj slasni složenac od krumpira, jaja i kobasica zove francuski krumpir, znamo da ovo jelo tako neodoljivo miriše na djetinjstvo i da bismo ga rado pojeli kad bi nam ga netko pripremio.

Bogati nam složenci izvorno dolaze iz francuske kuhinje, možda baš otuda poveznica s ovim „francuski“ u nazivu ovog domaćeg jela

Ako niste isprobali francuski krumpir, pripremite ga po ovom receptu, stvarno je jednostavno. Treba vam svega nekoliko jaja, par-dva finih domaćih, prodimljenih kobasica, nešto krumpira i vrhnja te dobar apetit. Zima se bliži kraju, a ovo jelo čini se baš kao dobar odabir da se pozdravite s njom, što kažete?

Sastojci:

1,5 kg krumpira
5-6 tvrdo kuhanih jaja
2 para domaćih prodimljenih kobasica
500 ml kiselog vrhnja
2-3 prstohvata soli
malo papra
ulje

Priprema:

1. Operite krumpir pa ga cijelog stavite kuhati u lonac vode. Kad je krumpir kuhan, malo ga prohladite pa ga ogulite i narežite na podjednake ploške.

2. Skuhajte jaja u tvrdo, malo ih ohladite, ogulite i narežite na kolutiće. Skuhajte i kobasice pa i njih narežite na kolutiće

3. Posudu za pečenje malo nauljite pa složite red krumpira (malo posolite i popaprite svaki red krumpira), red jaja, red kobasica, pa preko svega polijte malo kiselog vrhnja i tako dok ne potrošite sve sastojke. Neka zadnji bude red krumpira, a njega prelijte s ostatkom vrhnja.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 25-30 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.

Složenac od krumpira savršen je za dane kada vam se ne da previše kuhati, pogledajte zato recept i za ovaj brzi složenac bez dodatka mesa.

Krumpir se kao glavna namirnica smjestio i u ovaj najfiniji ručak od 20 kuna koji je gotov u svega pola sata, znate li o kojem je jelu riječ?

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju