Francuski krumpir
Francuski krumpir (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Francuski krumpir: Jelo koje će zasititi male i velike gladuše

26-02-2019 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Iako točno ne znamo zašto se ovaj slasni složenac od krumpira, jaja i kobasica zove francuski krumpir, znamo da ovo jelo tako neodoljivo miriše na djetinjstvo i da bismo ga rado pojeli kad bi nam ga netko pripremio.

Bogati nam složenci izvorno dolaze iz francuske kuhinje, možda baš otuda poveznica s ovim „francuski“ u nazivu ovog domaćeg jela

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Ako niste isprobali francuski krumpir, pripremite ga po ovom receptu, stvarno je jednostavno. Treba vam svega nekoliko jaja, par-dva finih domaćih, prodimljenih kobasica, nešto krumpira i vrhnja te dobar apetit. Zima se bliži kraju, a ovo jelo čini se baš kao dobar odabir da se pozdravite s njom, što kažete?

Sastojci:

1,5 kg krumpira
5-6 tvrdo kuhanih jaja
2 para domaćih prodimljenih kobasica
500 ml kiselog vrhnja
2-3 prstohvata soli
malo papra
ulje

Priprema:

1. Operite krumpir pa ga cijelog stavite kuhati u lonac vode. Kad je krumpir kuhan, malo ga prohladite pa ga ogulite i narežite na podjednake ploške.

2. Skuhajte jaja u tvrdo, malo ih ohladite, ogulite i narežite na kolutiće. Skuhajte i kobasice pa i njih narežite na kolutiće

3. Posudu za pečenje malo nauljite pa složite red krumpira (malo posolite i popaprite svaki red krumpira), red jaja, red kobasica, pa preko svega polijte malo kiselog vrhnja i tako dok ne potrošite sve sastojke. Neka zadnji bude red krumpira, a njega prelijte s ostatkom vrhnja.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 25-30 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.

Složenac od krumpira savršen je za dane kada vam se ne da previše kuhati, pogledajte zato recept i za ovaj brzi složenac bez dodatka mesa.

Krumpir se kao glavna namirnica smjestio i u ovaj najfiniji ručak od 20 kuna koji je gotov u svega pola sata, znate li o kojem je jelu riječ?

Dobar tek!