Vladin jesenski paket mjera limitirao je cijene mlijeka, brašna, ulja, miješanog mljevenog mesa, šećera i nekih komada svinjetine, koji će biti jeftiniji za čak 30 posto.
Kako bismo iskoristili ove prihvatljive namirnice, pripremili smo recept za jastučiće punjene mljevenim mesom koji su brzo gotovi, a oduševit će i klince i odrasle. Sve što trebate učiniti je zamijesiti glatko tijesto, napuniti ga mljevenim mesom i staviti u pećnicu.
Jastučići s mljevenim mesom – Sastojci:
Za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 400 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 suhi kvasac
- 1 žlica šećera
- Malo soli
Za nadjev:
- 1 veća glavica luka
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 1 veća mrkva
- Sol, papar, peršin
Dodatno
- 1 jaje za premaz
Jastučići s mljevenim mesom – Priprema:
- Zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i suhi kvasac. U mlako mlijeko dodajte ulje pa spojite sa suhim sastojcima. Mijesite oko 10 minuta kako biste dobili glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmara 45 minuta.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. Na malo ulja stavite pržiti sitno sjeckani luk i mrkvu narezanu na kockice. Kad luk postane staklast, dodajte mljeveno meso i začine. Dinstajte pola sata uz povremeno miješanje. Nemojte dodavati tekućinu jer će meso pustiti svoje sokove. Meso prije punjenja treba biti suho.
- Razvaljajte tijesto na debljinu prsta pa čašom većeg promjera izrežite krugove. Na svaki krug stavite žlicu nadjeva pa spojite krajeve.
- Posložite na pleh obložen papirom za pečenje. Svaki jastučić premažite žumanjkom i stavite peći na 200 stupnjeva pola sata.
- Ovako pripremljene jastučiće možete jesti tople ili hladne. Odlični su za brzi ručak ili večeru, a super su rješenje i za veliki odmor.
U nastavku se inspirirajte s još jednostavnih i ukusnih recepata:
Dobar tek!