Ova torta je spoj ukusnog i mekanog tijesta, kreme od vanilije i šumskog voća, a priprema je doista jednostavna. U nastavku možete pronaći recept.
Karpati torta - sastojci:
za tijesto:
- 200 ml vode
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- 5 jaja
za kremu od pudinga:
- 600 ml mlijeka
- 2 praška za puding s okusom vanilije
- 140 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g maslaca sobne temperature
za nadjev od šumskog voća:
- 450 g zamrznutog šumskog voća
- 150 ml vode ili soka (tekućine) od šumskog voća
- 100 g šećera
- 40 g gustina
dodatno:
- 200 ml slatkog vrhnja
Karpati torta - priprema:
- Šumsko voće odledite i sačuvajte sok (tekućinu) za pripremu nadjeva.
- Vodu i maslac kratko prokuhajte, tek toliko da se maslac otopi. Maknite lončić s vatre pa dodajte prosijano brašno i sol. Mikserom izmiksajte smjesu tako da se brašno lijepo poveže s vodom i maslacem. Ostavite smjesu barem 5 minuta da se malo ohladi, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja smjesu kratko izmiksajte. Na kraju trebate dobiti lijepu, glatku smjesu bez grudica.
- Od pripremljene smjese trebate ispeći dvije kore. Okrugli kalup za torte (26 cm) obložite masnim papirom. Po dnu kalupa razmažite polovicu pripremljene smjese. Koru pecite 20-25 minuta na 200°C dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja kore nemojte nikako otvarati vrata pećnice jer će kora kasnije splasnuti, samo pratite kako se peče kroz staklo. Isto ponovite i s ostatkom tijesta i ispecite još jednu koru.
- Za pripremu kreme prašak za puding i šećer razmutite u malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni puding izmiksajte s maslacem sobne temperature.
- U lonac ulijte sok (tekućinu) od odleđenog šumskog voća, šećer i gustin. Pjenjačom sve dobro izmutite tako da ne bude grudica pa dodajte i odleđeno šumsko voće. Voće kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Tortu slažite u kalupu u kojem su se pekle kore. Na dno stavite jednu koru i pritisnite ju malo rukom kako bi lakše premazali kremu preko svih izbočina. Najprije nanesite nadjev od šumskog voća, zatim kremu od pudinga, a na kraju dodajte i sloj tučenog slatkog vrhnja (šlaga). Tortu prekrijte drugom korom i spremite u hladnjak.
- Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.
Napomena: Kako bi kasnije lakše rezali tortu, gornju koru možete unaprijed izrezati na šnite (12-16 kom) pa tako izrezane šnite posložiti na vrh torte.
Recept za karpati-tortu s nama je podijelila Jannette Razum s bloga Slatki svijet, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinom profilu na Instagramu.
Provjerite i naš recept za karpati-kolač.
Ako tražite još ideja za jednostavne kolače, kremaste torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a još voćnih recepata možete pronaći u nastavku.
Dobar tek!