Isprobavanje novih kolača, jako je zabavan posao, međutim, vječni klasici ne mogu nadmašiti te slatko eksperimentiranje. Jedan od kolača kojemu se uvijek vraćamo je i slasna kremšnita – kraljica kremastih kolača koju smo ovoga puta obukli u proljetno ruho.

 

Voćna kremšnita – sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta

Žuta krema:

  • 3 pudinga od vanilije
  • 6 žlica šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 litra mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 200 ml vrhnja za šlag

Voćni sloj:

  • 400 g šumskog voća ( može bilo koje voće)
  • 1 puding od maline ili jagode
  • 5 žlica šećera
  • 50 ml vode

Voćna kremšnita – priprema:

  1. Dva komada lisnatog tijesta razvaljate na oblik pravokutnika, izbodite vilicom i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  2. Od litre mlijeka odvojiti 200 ml, a ostatak staviti da zakuha sa šećerom. Razmutiti pudinge i žumanjke u 200 ml mlijeka. Kad je mlijeko zakuhalo, maknuti s vatre pa dodati puding. Vratiti na laganu vatru i miješati dok se ne zgusne. U vreli puding dodati maslaca i miješati dok se ne rastopi. Prekriti folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
  3. Skuhati voćnu sloj. Voće po izboru staviti na vatru pa dodati šećer. Kad zakuha usitniti štapnim mikserom. Dodati i puding razmućen u 50 ml vode. Kuhati do željene gustoće pa ostaviti da se ohladi.
  4. U ohlađenu žutu kremu dodati razmućeno slatko vrhnje pa pomiješati mikserom.
  5. Složiti kolač. Na jednu koru lisnatog tijesta rasporediti pola žute kreme. Na žutu kremu staviti voćni sloj pa preko njega drugu polovicu žute kreme. Na kraju poklopiti drugom lisnatom korom i posipati šećerom u prahu. 

Savjet: Voće ne morate miksati štapnim mikserom ako volite grublju teksturu. Završnu koru lisnatog tijesta možete izmrviti pa tako završiti kolač, kako bi ga kasnije bilo lakše rezati i jesti. 

Voćna kremšnita Tako dobra kremšnita u kombinaciji sa šumskim voćem oduševljava svako nepce (Foto: Instagram@kuvajte_sa_stasom)

Recept za ove ukusne i mirisne kremšnite možete pronaći na profilu kuhajte_sa_stasom na Instagramu, a u nastavku možete pronaći još slatkih recepata. 

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Mileram torta Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem Beze kolač s višnjama Mekane kore i tako dobra krema glavne su zvijezde beze kolača s višnjama Mileramka s palačinkama Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava Bijeli čupavci s malinama prema receptu Dine Đekić Sočni, ukusni, ma savršeni! Recept za čupavce s bijelom čokoladom i malinama Zagrebačka kremšnita s podlogom od keksa Recept za zagrebačke kremšnite s podlogom od keksa Kremšnita Kremšnite gotove za 20 minuta: Desert koji paše i nakon obilnog ručka

Dobar tek! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju