Rigojačni (Rigójancsi) ime je dobio po mađarskom violinistu Rigu Jancsiju, a kolač sam po sebi simbolizira eleganciju i raskošnu tradiciju. Posvećen je ljubavi između violinista i njegove drage, Clare Ward.
Spoj mekanog biskvita, raskošne čokoladne kreme i čokoladne glazure uvijek je pun pogodak i razlog zašto trenutačno na internetu mnogi pretražuju ovaj recept. Ako smo vas zainteresirali, pogledajte recept u nastavku.
Rigojanči - sastojci:
za biskvit:
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 2 žlice kakao praha (20-22%)
- Čajna žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 150 grama tamne čokolade
za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 2 žlice ulja
- 1 žlica vode
Rigojanči - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Dva kalupa veličine 20 puta 25 cm obložite papirom za pečenje i podmažite rubove maslacem.
- Umutite bjelanjke s prstohvatom soli do kremaste teksture.
- U drugoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom dok ne postanu kremasti. Prosijte 4 žlice brašna i 2 žlice kakao praha, dodajte u smjesu i lagano promiješajte. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite u dva kalupa i poravnajte. Pecite oko 15 minuta, zatim ostavite da se ohladi. Skinite papir za pečenje.
- Otopite čokoladu na pari i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Umutite slatko vrhnje za šlag.
- Pomiješajte otopljenu čokoladu s otprilike četvrtinom umućenog vrhnja. Zatim ovu smjesu pažljivo umiješajte u preostalo vrhnje. Pokušajte ne razbiti smjesu, važno je da ostane prozračna.
- Uz neprestano miješanje otopite čokoladu s maslacem pa dodajte ulje i vodu.
- Prelijte preko kolača i stavite ga u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
biskvit:
krema:
glazura:
Neke verzije ovog kolača između kreme i biskvita imaju tanki sloj marmelade od marelice.
Provjerite i naš recept za savršenu čokoladnu glazuru.
Ako tražite još ideja za jednostavne kolače, torte, pite ili pak savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!