Kus-kus se često naziva najmanjom tjesteninom na svijetu. Iako izgleda poput kakve cjelovite žitarice, riječ je zapravo o proizvodu koji nastaje mljevenjem durum pšenice.

Zbog sitne teksture kus-kusa, ova se namirnica vrlo lako termički priprema. Ne trebate je niti kuhati, već samo preliti vrućom vodom i pričekati nekoliko minuta da bude gotova. Upravo je zato idealna kada želite brzinski pripremiti ručak ili večeru.


Ako ste probali kus-kus i niste bili zadovoljni okusom, to je zato što ga niste dobro začinili. Najlakši način da mu produbite okus jest da ga prelijete s ugrijanim povrtnim temeljcem. Dakako, nemojte ga zaboraviti niti začiniti s drugim svježim ili sušenim začinima.

Kus-kus možete pomiješati s različitim povrćem, mesom i ribom. Mi vam donosimo recept za salatu s kus-kusom i tunom iz konzerve, koji će biti gotov za manje od 10 minuta ako na raspolaganju imate kuhalo za vodu.

Sastojci za salatu s kus-kusom i tunom:

  • 1 šalica kus-kusa
  • 1 šalica vruće vode
  • 1 velika konzerva tune
  • 1 paprika
  • ½ povrtne kocke
  • ½ luka
  • ½ limuna
  • maslinovo ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema salate s kus-kusom i tunom:

  1. Ugrijte vodu na štednjaku ili u kuhalu te u njoj rastopite povrtnu kocku. Jednu šalicu povrtnog temeljca prelijte preko jedne šalice kus-kusa koji ste stavili u zdjelu po želji. Poklopite zdjelu i pustite da se kus-kus "kuha" oko tri do pet minuta.
  2. Za to vrijeme ocijedite tunu od tekućine iz konzerve te narežite luk i papriku na manje kocke.
  3. Kada je kus-kus "popio" svu tekućinu, pomiješajte ga s tunom, narezanom paprikom i lukom.
  4. Salatu začinite s maslinovim uljem, svježe iscijeđenim sokom limuna, solju i paprom. Poslužite je s listićima svježeg peršina. Dobar tek!

Savjet plus za pripremu salate s kus-kusom:

Ovo je vrlo fleksibilan recept koji možete prilagođavati situaciji u vašem hladnjaku. U salatu možete dodati bilo koje svježe ili kuhano povrće koje imate na raspolaganju. Preko ljeta u salatu obavezno dodajte rajčice i svježe krastavce, a preko zime i povrće iz konzerve ili iz zamrzivača koje nije "u sezoni", poput graška, kukuruza i mahuna.

Umjesto tune iz konzerve, u nju možete dodati i komadiće pečene piletine. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, kus-kus pomiješajte s kuhanim grahom, slanutkom ili nekim sličnim izvorom bjelančevina biljnog porijekla.

Probajte i ove salate:

Salata sa špinatom i narom Ručak za manje od 10 minuta: Recept za finu salatu koja puca od vitamina i minerala

Slika nije dostupna Pomaže štitnjači: Recept za kremastu krumpir-salatu koja hormone dovodi u ravnotežu

Punjena zelena salata Fini ručak pun proteina koji se složi za manje od 10 minuta

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju