Macarons su prhki kolačići od badema i bjelanjaka koje poznaje i kojima se divi baš čitav svijet. Možemo ih naći u bezbroj različitih boja ili nijansi jedne boje, a nisu rijetki niti oni prirodni, bez dodatka ikakvih boja.
Bojiti ih možete umjetnim prehrambenim bojama ili onim prirodnima poput praha maline, matcha praha, praha od cikle ili borovnica, ali i običnim prahom gorkog kakaa. Ako ih bojite umjetnim bojama, bojite ih onima u prahu ili u gelu jer bi tekuće boje mogle utjecati na samu teksturu kolačića.
A punjenje? Možete ih puniti čime god vam srce želi! Napravite čokoladni ganache (zagrijte 150 g slatkog vrhnja i prelijte preko 200 g grubo narezane tamne čokolade, promiješajte i ostavite da se ohladi i stisne pa premiksajte i punite), napunite ih omiljenim kupovnim nougat ili kokos namazom, možete ih puniti i običnom marmeladom ili lemon curdom (kuhanom kremom od žumanjaka i limuna), odnosno različitim voćnim kremema. Izbor je na vama!
Sastojci za macaronse:
- 90 g bjelanjaka (oko tri komada od srednje velikih jaja)
- 60 g kristal šećera
- 100 g sitno mljevenih, blanširanih badema (bijelih)
- 165 g šećera u prahu
- malo soli
- prirodna boja za bojenje (matcha u prahu, malina u prahu, kakao i sl.) ili jestiva boja za bojenje (umjetna u prahu ili gelu)
Za punjenje: čokoladna ganache krema, nougat krema, bijela kokos krema, marmelada ili lemon curd
Priprema macaronsa:
- U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke, dodajte im par zrna soli i lagano ih mutite dok se ne počnu pjeniti, kad se lagano zapjene dodajte prvu turu kristal šećera (šećer dodavajte u par navrata). Mutite dok ne dobijete lijepu, sjajnu i čvrstu smjesu.
- U posebnoj zdjelici izmješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u tučene bjelanjke. Ako koristite boju, u ovom trenutku dodajte i boju koju ste izabrali (jačinu boje odredite sami; prirodne boje treba više, umjetne manje) pa u par navrata sve izmiješajte naglim pokretima koristeći silikonsku špatulu. Nastavite miješati preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu u kojoj se boja lijepo povezala sa svim ostalim sastojcima.
- Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 2,5 – 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka i ostavite pleh na sobnoj temperaturi da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.
- Macaronse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta.
- Kad su macaronsi pečeni izvadite ih van iz pećnice i odmah prebacite papir ili podlogu na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. I punite nadjevima po želji, npr. čokoladnim ganacheom, nougat namazom, lemon curdom i slično.
Ako izradu macaronsa ipak prepuštate nekom drugom, a bademe volite u malo opuštenijim i rustikalnijim kolačićima, pogledajte recept za prhke kolačiće od badema.
Prije upuštanja u avanturu izrade slastica, svakako se podsjetite na 7 najvažnijih savjeta s kojima će i amateri u kuhinji ispeći dobar kolač.
Macaronsi (Foto: Shutterstock)