Mileram-kocke
Mileram-kocke (Foto: Slatkopedija)
Zdravlje & prehrana

Mileramka je dobila konkurenciju: Upoznajte njezinu praktičniju, ali jednako finu verziju

11-04-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Mileramka je mnogima najdraža torta, ponajviše zbog tekstura i okusa, ali i zbog jednostavnosti pripreme.

Ona je česta slastica na blagdanskom stolu, a volimo je u svim godišnjim dobima i u raznim prilikama, bio to jedan obični vikend, rođendan ili pak blagdan. U nastavku donosimo recept za mileramku u nešto drugačijem, ali jednako slasnom izdanju.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Mileram-kocke - sastojci:

Za tijesto:

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g glatkog brašna

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 250 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 900 g milerama

Za završni sloj:

  • 7 listića želatine
  • 750 g zamrznutog šumskog voća
  • 5 žlica šećera

Mileram-kocke - priprema:

  1. Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izradite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  2. Odvojite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da vam ne bude grudica te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije-tri minute da se malo prohladi, a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.
  3. Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa i stavite u nj. Izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° 45 minuta.
  4. Kada je kolač pečen, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Pustite da se potpuno ohladi.
  5. Želatinu namočite u vodi i ostavite pet minuta.
  6. Šumsko voće stavite u posudu, dodajte šećer i podlijte s 150 ml vode, pustite da se krčka na laganoj vatri. Kada se voće otopi, možete ga malo usitniti štapnim mikserom.
  7. Želatinu ocijedite, zagrijte u manjoj posudici i dodajte u šumsko voće. Dobro promiješajte i prelijte preko kolača. Pustite u hladnjaku na par sati i poslužite.

Dobar tek!

Recept za mileram-kocke s nama je podijelio portal Slatkopedija, a autorica recepta je Nevena Josipović. 

Provjerite i naš recept za klasičnu mileram-tortu sa šumskim voćem, a naš prijedlog je i recept za neodoljivu čokoladnu mileramku. 

Ako tražite još ideja za kremaste torte, klasične kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu i našim bogatim popisom uskrsnih slastica. 

Mileram torta s višnjama i bademima Jednom kad je probate, uvijek joj se vraćate: Kremasta i savršena mileramka s višnjama i bademima Čokoladna mileram torta Recept za čokoladnu mileram-tortu koja osvaja na prvi zalogaj Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Lažni ledeni vjetar Lažni ledeni vjetar: Recept za roladu jednako finu kao obožavani kolač, ali puno jednostavniju Mileramka s palačinkama Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava Kolač s višnjama Bolji od mileramke? Lagani kolač koji nestaje s tanjura i prije nego što se ohladi

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još