Mileram-kocke
Mileram-kocke (Foto: Slatkopedija)
Zdravlje & prehrana

Mileramka je dobila konkurenciju: Upoznajte njezinu praktičniju, ali jednako finu verziju

11-04-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Mileramka je mnogima najdraža torta, ponajviše zbog tekstura i okusa, ali i zbog jednostavnosti pripreme.

Ona je česta slastica na blagdanskom stolu, a volimo je u svim godišnjim dobima i u raznim prilikama, bio to jedan obični vikend, rođendan ili pak blagdan. U nastavku donosimo recept za mileramku u nešto drugačijem, ali jednako slasnom izdanju.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Mileram-kocke - sastojci:

Za tijesto:

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g glatkog brašna

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 250 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 900 g milerama

Za završni sloj:

  • 7 listića želatine
  • 750 g zamrznutog šumskog voća
  • 5 žlica šećera

Mileram-kocke - priprema:

  1. Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izradite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  2. Odvojite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da vam ne bude grudica te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije-tri minute da se malo prohladi, a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.
  3. Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa i stavite u nj. Izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° 45 minuta.
  4. Kada je kolač pečen, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Pustite da se potpuno ohladi.
  5. Želatinu namočite u vodi i ostavite pet minuta.
  6. Šumsko voće stavite u posudu, dodajte šećer i podlijte s 150 ml vode, pustite da se krčka na laganoj vatri. Kada se voće otopi, možete ga malo usitniti štapnim mikserom.
  7. Želatinu ocijedite, zagrijte u manjoj posudici i dodajte u šumsko voće. Dobro promiješajte i prelijte preko kolača. Pustite u hladnjaku na par sati i poslužite.

Dobar tek!

Recept za mileram-kocke s nama je podijelio portal Slatkopedija, a autorica recepta je Nevena Josipović. 

Provjerite i naš recept za klasičnu mileram-tortu sa šumskim voćem, a naš prijedlog je i recept za neodoljivu čokoladnu mileramku. 

Ako tražite još ideja za kremaste torte, klasične kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu i našim bogatim popisom uskrsnih slastica. 

Mileram torta s višnjama i bademima Jednom kad je probate, uvijek joj se vraćate: Kremasta i savršena mileramka s višnjama i bademima Čokoladna mileram torta Recept za čokoladnu mileram-tortu koja osvaja na prvi zalogaj Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Lažni ledeni vjetar Lažni ledeni vjetar: Recept za roladu jednako finu kao obožavani kolač, ali puno jednostavniju Mileramka s palačinkama Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava Kolač s višnjama Bolji od mileramke? Lagani kolač koji nestaje s tanjura i prije nego što se ohladi

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još