Monte kolač
Monte kolač (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Jednostavni i jeftini sastojci, a prefin rezultat, upravo takav je ovaj kremasti kolač

10-05-2025 Piše L.Š.
komentari

Monte je jedan od onih provjerenih kolača kojima se uvijek vraćamo. Glavni razlozi zašto ga toliko volimo jest činjenica da je priprema iznimno jednostavna, a lako je nabaviti i sve potrebne sastojke, koji čak nisu ni jako skupi.

Iako je inspiriran popularnim desertom u čaši, mnogi ga vole još i više, stoga smo za vas pripremili recept za jednostavniju verziju ove kremaste slastice koja se ne peče.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Recept možete pronaći u nastavku.

Monte kolač - sastojci:

  • 1l mlijeka
  • 12 žlica gustina
  • 10 žlica šećera
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 200 g petit keksa + mlijeko za umakanje

Monte kolač - priprema:

  1. Pripremite bijelu kremu. U manjoj posudi pomiješajte 200 ml mlijeka, 12 žlica gustina (Gussnel) i 10 žlica šećera. U ostatak uzavrelog mlijeka polako ulijevajte pripremljenu smjesu, neprestano miješajući da se ne stvore grudice. Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte 200 g margarina ili maslaca i dobro izmiksajte da postane glatka.
  2. Pripremite tamnu kremu. U loncu zagrijavajte 500 ml slatkog vrhnja i dodajte 30 dag čokolade za kuhanje. Miješajte na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi, ali pazite da ne zavrije. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  3. U dublji lim složite red keksa (po želji – npr. petit beurre), prethodno ih kratko umočite ili poškropite mlijekom. Preko keksa ravnomjerno rasporedite bijelu kremu. Na bijelu kremu pažljivo prelijte crnu kremu. Kolač stavite u hladnjak preko noći da se dobro stegne.

Dobar tek!

Savjet: Ako više volite biskvit, možete njime zamijeniti kekse. Klasični biskvit možete pripremiti po našem provjerenom receptu. Nakon što premite biskvit, nastavite slijediti recept. 

Ako pak tražite još ideja za kremaste kolače, jednostavne torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Ledeno nebo s jagodama Mislili smo da ovaj kolač ne može biti finiji, a onda smo u kremu dodali komadiće svježih jagoda Mileram-kocke Mileramka je dobila konkurenciju: Upoznajte njezinu praktičniju, ali jednako finu verziju Kolač s vrhnjem i pudingom Jeli smo ga puno puta, a svaki put se iznenadimo: Imamo recept za poznati kolač koji svi vole Čokoladni cheesecake Trebat će vam samo tri sastojka da pripremite ovaj neodoljivi cheesecake

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još