Ako su vam dosadile tradicionalne blagdanske slastice, poput linzera, šapa, medenjaka i krešenta, na pravom ste mjestu jer vam danas donosimo jednu originalnu ideju.

Kad želite pronaći nešto jednostavno, ukusno i oku ugodno, a istovremeno drugačije, profil Od slatkoga slađe na Instagramu pravo je mjesto za tu slatku potragu.

Blogerica Mirjana Marčinko Šmit s nama je podijelila recept za jednostavne muffine s tajnim sastojkom – karameliziranim kokicama, koje ove naizgled obične kolačiće podižu na neku novu, kreativnu razinu.

Proces izrade je jednostavan, ali trebat ćete malo više vremena kako biste ga realizirali. Muffini s kokicama dosta su jeftini, a većinu sastojaka imate u hladnjaku i smočnici. Ovaj recept dokaz je da su ponekad najbolje kombinacije okusa nastale iz jednostavnih, svakodnevnih namirnica.

Muffini s karameliziranim kokicama – sastojci:

Za karamel

  • 200 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 1,5 dl mliječnog vrhnja za šlag
  • 40 g maslaca
  • pola žličice soli

Za karamelizirane kokice

  • pola vrećice kokica
  • 150 g šećera
  • 0,7 dl vode
  • 15 g maslaca
  • pola žličice sode

Za muffine

  • 2 jaja
  • pola šalice ( šalica od 2 dl) šećera
  • pola šalice ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • jedna i pol šalica glatkog brašna
  • pola šalice kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 250 g mascarponea
  • 3-4 žlice karamela
  • 1 dl vrhnja za šlag

Muffini s karameliziranim kokicama – priprema:

  1. Pripremite karamel. Šećer i vodu ugrijte bez miješanja. Povremeno protresite posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju, lagano ulijte vrhnje te grijte miješajući. Dodajte maslac i sol. Otopite i ohladite.
  2. Karamelizirajte kokice. Kokice stavite u mikrovalnu pećnicu i peći tri minute.
  3. Polovinu stavite u nauljenu posudu. Pripremite pekač s masnim papirom.
  4. Šećer prelijte vodom i kuhajte dok ne dobije zlatnu boju. Posudu povremeno protresite, na kraju dodajte maslac. Sklonite s vatre i lagano dodajte sodu bikarbonu. Umiješajte, prelijte kokice i dobro promiješajte. Kokice stavite na masni papir i raširite. Ohladite.
  5. Pripremite muffine. Suhe sastojke umiješajte. Ulje, mlijeko i jaja umutite te ulijte u suhu smjesu i nastavite mutiti mikserom. Smjesu ulijte u kalupe za muffine (staviti papirnate košarice) i pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 
  6. Pripremite kremu. Sve sastojke sjediniti i mutiti mikserom.
  7. Hladnim muffinima napraviti manji džep i u njega ulijte karamel.
  8. Vrećicom za ukrašavanje stavite kremu na muffine te ih ukrasite karameliziranim kokicama.

Originalne muffine pronašli smo na profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se inspirirajte s još slastica koje biste mogli napraviti ovog Božića. 

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Krešenti Krešenti: Recept za božićne kolačiće koje morate dodati na svoju listu

Božićni cheesecake Recept za jednostavni kolač koji spaja najdraži blagdan s najdražom slasticom

Topla čokolada Vruća čokolada: Recept za napitak koji će nas utopliti i na najkišniji dan

Uvrnuta čokoladna pita Nataše Pralice Uvrnuta čokoladna pita: Recept za prefini kolač koji se jede i topao i hladan

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju