Prhka pita od sira – sastojci:
Za tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
Za nadjev od sira:
- 2 bjelanjka
- 300 g sira ricotte
- 180 g čvrstog jogurta
- sok jednog limuna
- 200 g šećera
- 2 žlice brašna
Prhka pita od sira – priprema:
- Pripremite prhko tijesto. Pomiješajte oštro i glatko brašno, a maslac naribajte. Spojite brašno s maslacem da dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte šećer, žumanjke i prstohvat soli pa zamijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Za kremu bjelanjke i šećer izradite u čvrsti snijeg. Pomiješajte sir, jogurt, limunov sok i dvije žlice brašna. Na kraju ručno dodajte izrađene bjelanjke.
- Jednu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka i razvaljajte je na veličinu kalupa po želji. Stavite je u kalup pa vilicom izbodite cijelom površinom. Dodajte nadjev. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na jednake dimenzije pa je pažljivo stavite na nadjev. Također je izbodite vilicom.
- Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok gornja kora ne dobije zlatnu boju.
- Ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak nekoliko sati.
U nastavku možete pronaći još ukusnih i jednostavnih recepata.
Dobar tek!