Čupavci
Čupavci (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Tajni dodatak: Originalni recept za najsočnije čupavce koje ćete ikada probati

22-12-2023 Piše D.Š.
komentari

Čupavci su postali neizostavan kolač na našim blagdanskim stolovima, ali i jedan od onih deserata s kojima se rado zasladimo u svako doba godine.

Neki ih već doživljavaju i kao tradicionalni hrvatski kolač, ali mnogi ne znaju da smo čupavce zapravo posudili od Australaca i malo ih izmijenili.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Naime, oni potječu od australskih lamingtonsa. U originalnom australskom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos.

Upravo su zbog pekmeza lamingtonsi puno sočniji od čupavaca. U nastavku vam donosimo recept za originalnu verziju koju jednostavno morate isprobati ako volite i naše domaće čupavce.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja sobne temperature
  • 375 g brašna
  • 250 g šećera
  • 1.5 dcl mlijeka sobne temperature
  • 1.5 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za glazuru:

  • 4 dcl mlijeka
  • 30 dag tamne čokolade
  • 10 dag maslaca
  • 2 žlice ruma

Dodatni sastojci:

15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa

Priprema čupavaca:

1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.

2. Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

3. Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao što radite kod klasičnih čupavaca.

4. Sada pripremite glazuru. Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos.

Ako tražite još ideja za jednostavne torte, pite, savijače ili kekse, inspirirajte se našim popisom od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se ostalim receptima s kokosom:

Šubare su omiljen blagdanski kolač Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom Čupavci s bijelom čokoladom Recept za bijele čupavce, malo drugačiju verziju omiljenog kolača Bijeli čupavci s malinama prema receptu Dine Đekić Sočni, ukusni, ma savršeni! Recept za čupavce s bijelom čokoladom i malinama Čupavci Najlakši recept za čupavce, kolač bez kojeg ne prolazi niti jedan blagdan Kolač s kokosom Recept za sočne kocke s kokosom i kremom od vanilije Kolač od kokosa po receptu Nataše Pralice Gotov za 20 minuta: Najfiniji kolač od kokosa koji se topi u ustima Rozen kocke s višnjama i kokosom Rapsodija okusa u jednostavnom kolaču s višnjama i kokosom koji se ne peče Čupavci s bijelom čokoladom Recept za bijele čupavce, malo drugačiju verziju omiljenog kolača Palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još