Naime, oni potječu od australskih lamingtonsa. U originalnom australskom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos. Upravo su zbog pekmeza lamingtonsi puno sočniji od čupavaca. U nastavku vam donosimo recept za originalnu verziju koju jednostavno morate isprobati ako volite i naše domaće čupavce.
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja sobne temperature
- 375 g brašna
- 250 g šećera
- 1.5 dcl mlijeka sobne temperature
- 1.5 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Sastojci za glazuru:
- 4 dcl mlijeka
- 30 dag tamne čokolade
- 10 dag maslaca
- 2 žlice ruma
Dodatni sastojci:
15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa
Priprema čupavaca:
1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.
2. Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.
3. Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao što radite kod klasičnih čupavaca.
4. Sada pripremite glazuru. Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos.
Čupavi potječu od australskih lamingtonsa koji u sebi sadrže i sloj pekmeza (Foto: Shutterstock)
Inspirirajte se ostalim receptima s kokosom:
Dobar tek!