Čupavci su postali neizostavan kolač na našim blagdanskim stolovima, ali i jedan od onih deserata s kojima se rado zasladimo u svako doba godine. Neki ih već doživljavaju i kao tradicionalni hrvatski kolač, ali mnogi ne znaju da smo čupavce zapravo posudili od Australaca i malo ih izmijenili.

Naime, oni potječu od australskih lamingtonsa. U originalnom australskom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos. Upravo su zbog pekmeza lamingtonsi puno sočniji od čupavaca. U nastavku vam donosimo recept za originalnu verziju koju jednostavno morate isprobati ako volite i naše domaće čupavce.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja sobne temperature
  • 375 g brašna
  • 250 g šećera
  • 1.5 dcl mlijeka sobne temperature
  • 1.5 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za glazuru:

  • 4 dcl mlijeka
  • 30 dag tamne čokolade
  • 10 dag maslaca
  • 2 žlice ruma

Dodatni sastojci:

15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa

Priprema čupavaca:

1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.

2. Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

3. Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao što radite kod klasičnih čupavaca.

4. Sada pripremite glazuru. Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos.

Čupavci Čupavi potječu od australskih lamingtonsa koji u sebi sadrže i sloj pekmeza (Foto: Shutterstock)

Inspirirajte se ostalim receptima s kokosom:

Šubara Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom Čupavci Najlakši recept za čupavce, kolač bez kojeg ne prolazi niti jedan blagdan Kolač s kokosom Recept za sočne kocke s kokosom i kremom od vanilije Kolač od kokosa po receptu Nataše Pralice Gotov za 20 minuta: Najfiniji kolač od kokosa koji se topi u ustima Rozen kolač s višnjama i kokosom Rapsodija okusa u jednostavnom kolaču s višnjama i kokosom koji se ne peče Bijeli čupavci Recept za bijele čupavce, malo drugačiju verziju omiljenog kolača Palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju