Neke su slastice više ili manje jednostavne, no kad je posrijedi pametni kolač jednostavnije zaista ne može. Ovaj kolač radi se od samo jedne smjese, a tijekom pečenja od nje će formirati tri sloja – čvrstu podlogu na dnu, mekanu kremu u sredini i hrskavi biskvit na vrhu.

Ako ne vjerujete, svakako ga probajte! Niti ja nisam mogla vjerovati kada sam ga prvi puta radila, no sve je točno ovako kako sam navela. Sam kolač svojim okusom podsjeća na kremšnite, pa ako volite takav tip slastica mislim da će vam ovo biti pravo otkriće. Neki navode kako ih pomalo podsjeća i na šnenokle, što ima smisla budući da se za izradu koristi veća količina jaja, poručuje Tanja Kovač sa stranice Recepttura.

Važno je napomenuti da je svaki od tri sloja nakon pečenja dobro definiran. Podloga se izgledom na prvi tren toliko ne ističe, no kad počnete jesti itekako ćete je dobro osjetiti, baš kao i finu mekanu kremu koja čini najveći dio ovog kolača. Originalni engleski naziv pametnog kolača jest Magic Cake, pa ćete ga ponegdje naći i pod nazivima magični kolač, odnosno čarobni kolač.

Ovu slasticu bez problema može napraviti baš svatko bez obzira na iskustvo u kuhinji i zaista je nemoguće da vam ne uspije. Najviše vremena otići će na samo pečenje budući da traje sat vremena, kao i na hlađenje. Ovo je, naime, jedan od onih kolača kojeg treba jesti dobro rashlađenog, kako zbog jaja, tako i zbog toga jer upravo takav ima najbolji okus, ističe Tanja Kovač sa stranice Recepttura, čiji vam recept za pametni kolač donosimo u nastavku.

Pametni kolač – sastojci (za osam osoba):

  • 8 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 250 g margarina
  • 1 l mlijeka
  • naribana limunova korica

Ukrašavanje:

  • šećer u prahu

Pametni kolač – priprema:

  1. U posudi na štednjaku otopite margarin i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
  3. Bjelanjke utucite u čvrsti snijeg.
  4. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i pjenasto umutite.
  5. Zatim u smjesu ubacite brašno, naribanu koricu limuna i ohlađeni otopljeni margarin.
  6. Sve kratko izmiksajte da se smjesa ujednači.
  7. Mlijeko po malo dodajte u smjesu u više puta i svaki put izmiksajte.
  8. Na kraju u smjesu postupno dodajte snijeg od bjelanjaka i ručno pjenjačom spojite smjesu.
  9. Protvan dimenzija 33×19 centimetara namastite i pobrašnite.
  10. Izlijte smjesu te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 165 stupnjeva 60 minuta.
  11. Kolač dobro ohladite prije posipanja sa šećerom u prahu, rezanja i posluživanja.

Isprobajte i druge recepte za brzinski gotove kolače i torte:

Čudo od jednog jajeta Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara  

Brzi kolač od jabuka Brzi kolač od jabuka za koji vam ne treba niti mikser

Kolač od jogurta s jagodama Brzi kolač od jogurta s jagodama: Recept za izdašan desert koji svima uspijeva

Kolač od jogurta Uspije baš svima: Recept za najbrži kolač od jogurta "na čaše"

Kolač s marelicama Kolač od jogurta s marelicama: Najlakši recept za brz i sočan voćni biskvit

Kolač od jogurta s keksom i voćem Bez pečenja: Recept za brzi kolač od jogurta, keksa i voća

Natašini kolači Oblatne s Jaffa keksom: Brzi kolač koji će nestati sa stola prije nego što trepnete

Brza torta od prhkog tijesta, sira i bjelanjka po receptu food blogerice Monike - 3 Ne treba nam čokolada! Recept za brzu tortu od prhkog tijesta, sira i bjelanjka

Recept za tortu od plazme i maka - 3 Recept za "najbržu tortu na svijetu" stvorenu za dane kada nemate puno vremena

Torta Lijena žena Čokolada i voće, zaljubljeni par: Recept za brzu tortu s tri kreme

Čokoladna torta Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

Čokoladna torta Recept za brzu čokoladnu tortu koja tako dobro paše uz popodnevnu kavu

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju