Ako ne vjerujete, svakako ga probajte! Niti ja nisam mogla vjerovati kada sam ga prvi puta radila, no sve je točno ovako kako sam navela. Sam kolač svojim okusom podsjeća na kremšnite, pa ako volite takav tip slastica mislim da će vam ovo biti pravo otkriće. Neki navode kako ih pomalo podsjeća i na šnenokle, što ima smisla budući da se za izradu koristi veća količina jaja, poručuje Tanja Kovač sa stranice Recepttura.
Važno je napomenuti da je svaki od tri sloja nakon pečenja dobro definiran. Podloga se izgledom na prvi tren toliko ne ističe, no kad počnete jesti itekako ćete je dobro osjetiti, baš kao i finu mekanu kremu koja čini najveći dio ovog kolača. Originalni engleski naziv pametnog kolača jest Magic Cake, pa ćete ga ponegdje naći i pod nazivima magični kolač, odnosno čarobni kolač.
Ovu slasticu bez problema može napraviti baš svatko bez obzira na iskustvo u kuhinji i zaista je nemoguće da vam ne uspije. Najviše vremena otići će na samo pečenje budući da traje sat vremena, kao i na hlađenje. Ovo je, naime, jedan od onih kolača kojeg treba jesti dobro rashlađenog, kako zbog jaja, tako i zbog toga jer upravo takav ima najbolji okus, ističe Tanja Kovač sa stranice Recepttura, čiji vam recept za pametni kolač donosimo u nastavku.
Pametni kolač – sastojci (za osam osoba):
- 8 jaja
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g glatkog brašna
- 250 g margarina
- 1 l mlijeka
- naribana limunova korica
Ukrašavanje:
- šećer u prahu
Pametni kolač – priprema:
- U posudi na štednjaku otopite margarin i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Bjelanjke utucite u čvrsti snijeg.
- Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i pjenasto umutite.
- Zatim u smjesu ubacite brašno, naribanu koricu limuna i ohlađeni otopljeni margarin.
- Sve kratko izmiksajte da se smjesa ujednači.
- Mlijeko po malo dodajte u smjesu u više puta i svaki put izmiksajte.
- Na kraju u smjesu postupno dodajte snijeg od bjelanjaka i ručno pjenjačom spojite smjesu.
- Protvan dimenzija 33×19 centimetara namastite i pobrašnite.
- Izlijte smjesu te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 165 stupnjeva 60 minuta.
- Kolač dobro ohladite prije posipanja sa šećerom u prahu, rezanja i posluživanja.
Isprobajte i druge recepte za brzinski gotove kolače i torte:
Dobar tek!