Bob je zahvalna i jeftina namirnica koju možete pripremiti na bezbroj načina. Ukusan je u klasičnom varivu, a možemo ga jesti u raznim tartovima, s ječmom, heljdom i rižom, ili kao zdravi namaz za krekere.
Kratko prokuhan na pari, može poslužiti kao hranjiva baza ljetne salate u koju možete dodati povrće po želji. Izaberite podlogu od zelenog lisnatog povrća, skuhajte jaje i narežite omiljeno sezonsko povrće, sve pomiješajte s ukusnim dresingom i dobit ćete salatu zbog koje ćete zaboraviti na glavno jelo.
Salata od boba – sastojci:
- 450 g boba
- Nekoliko listova zelene salate
- Dva tvrdo kuhana jaja
- Cherry rajčice
- Crne masline
- Pola glavice ljubičastog luka
- Sušene rajčice po želji
- Povrtni temeljac ili voda za kuhanje boba
Za dresing:
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica senfa
- Sok dva limuna
- Sol, papar
Salata od boba – priprema:
- Bob skuhajte u slanoj kipućoj vodi. Za punoću okusa, bob možete skuhati u povrtnom temeljcu. U kipuću vodu dodajte jednu povrtnu kocku za juhu, ubacite bob i kuhajte sve dok ne omekša.
- Za to vrijeme nasjeckajte povrće. Zelenu salatu i luk narežite na trakice, a cherry rajčice prepolovite. Crne masline narežite na kolutove, a jaja tvrdo skuhajte i narežite na četvrtine.
- Kad je bob kuhan, pomiješajte ga s ostatkom povrća.
- Pripremite dresing. Protisnite češnjak, pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite. Dresing prelijte preko povrća i boba i na kraju na vrh posložite jaja.
- Poslužite kao prilog uz pečenje ili ribu, ili dodajte malo feta sira za cjeloviti obrok.
Inspirirajte se s još recepata za ukusne i lagane ljetne salate.
Dobar tek!