S toplim danima posežemo i za laganijim, prozračnijim desertima, baš kao što je ova ljepotica satkana od piškota, kreme s jogurtom i mascarpone sirom i divnih, zrelih jagoda.
Jagode u desertima pun su pogodak, svojim okusom, mirisom, ali i izgledom obogate baš svaku kremu i svaki biskvit. U kombinaciji sa sirom jagode su već svima dobro poznate, probajte ih i u ovoj elegantnoj verziji s piškotama i jogurtom.
Sastojci za šarlotu s jagodama:
(za kalup promjera 26 cm)
- 500 g jagoda
- 400 g piškota
- 200 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Za kremu:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 600 ml čvrstog jogurta
- 150 g mascarpone sira
- 2 vanilin šećera
- 150 g šećera u prahu
- 2 vrećice želatine
- 10 žlica vode
Šarlota s jagodama - priprema:
- Želatinu stavite u zdjelicu, pomiješajte je s vodom i pustite da nabubri.
- Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, umiješajte šećer u prahu, vanilin šećer, jogurt i mascarpone pa sve dobro izmiješajte.
- Zagrijte nabubrenu želatinu dok se ne otopi pa je polako umiksajte u pripremljenu kremu.
- Izvadite piškote pa im jedan kraj odrežite na visinu kalupa u koji ćete slagati tortu. Samo ih kratko, s jedne strane umočite u mlijeko koje ste izmiješali s vanilin šećerom pa ih složite jednu do druge uz rub kalupa za tortu.
- Piškote položite i na dno kalupa.
- Polovicu kreme nanesite na piškote, dodajte red na ploške narezanih jagoda pa po jagodama složite red piškota namočenih u mlijeko. Preko piškota rasporedite preostalu kremu pa stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 6 sati, najbolje preko noći).
- Ukrasite površinu torte cijelim ili po pola prerezanim jagodama te listićima metvice.
Dobar tek!
Inspirirajte se ostalim desrtima s jagodama: