Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Jagodica bobica: Osvježavajuća proljetna torta savršen je način za iskoristiti jagode

10-06-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Sezona jagoda prekratko traje! Zato ih trebamo maksimalno iskoristiti. Sladoled, kolači, napitci i kreme, samo su neke od ideja za pripremu omiljenog proljetnog voća. U nastavku donosimo recept za jagodicu bobicu, popularnu tortu koja je osvojila društvene mreže jer izgleda kao umjetničko djelo, a priprema je zaista jednostavna.

 

Torta jagodica bobica – sastojci:

Za biskvit:

  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 1 Limun šećer
  • 50 g brašna
  • 25 g gustina
  • 2 žlice ulja
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žumanjka
  • 400 ml umućenog vrhnja za šlag ( izrađenog šlaga)
  • 1 paket želatine + hladna voda

Za preljev:

  • 150 g jagoda
  • 2 žlice šećera
  • Sok pola limuna
  • 1 žlica gustina
  • 2 žlice vode

Dodatno:

  • 150 g jagoda

Torta jagodica bobica – priprema:

  1. Pripremite kremu. Sve sastojke za kremu stavite u dublju zdjelu na laganu vatru i dobro promiješajte kako biste dobili homogenu smjesu. Neprestano miješajte sve dok ne dobijete gustu kremu. Kad je krema postigla sasvim gusta – nalik pudingu, maknite ju s vatre i prekrijte folijom pa ohladite.
  2. Pripremite biskvit. Pjenastu umutite jaja, ulje i šećer. Nakon 10 minuta miksanja dodajte mješavinu prosijanog brašna i gustina pa kratko promiješajte dok se teksture ne sjedine.
  3. Biskvit stavite u kalup obložen papirom za pečenje pa pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li gotov pa ostavite da se u potpunosti ohladi.
  4. Dovršite kremu. U ohlađenu kremu dodajte izrađeni šlag i želatinu pripremljenu po uputama na pakiranju.
  5. Biskvit stavite u kalup i po biskvitu rasporedite narezane jagode. Jagode stavite uspravno i na rub kalupa kojega ste prije premazali s malo maslaca. Na jagode i biskvit dodajte kremu i stavite u hladnjak dok pripremate preljev. 
  6. Pripremite preljev. Sitno sjeckane jagode, šećer i limunov sok kuhajte na laganoj vatri sve do vrenja. Na kraju dodajte gustin razrađen u malo vode. Prelijte preko torte, ukrasite po svom guštu i hladite najmanje pet sati prije posluživanja.

Savjet: 

  • Umjesto pjenastog biskvita možete napraviti i klasičnu podlogu od keksa kakvu obično radimo za cheesecake. 

Ako vam se svidjela jagodica bobica, pogledajte još naših prijedloga za ukusne kolače i osvježavajuća pića s jagodama koji su gotovi za čas. 

Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama Pavlova Pavlova torta: Recept za popularni hrskavi desert s jagodama Džin-tonik s jagodama Iskoristite sezonu jagoda i napravite ružičasti džin-tonik baš fina okusa Šarlota s jagodama Šarlota s jagodama: Najlakši recept za osvježavajuću voćnu tortu Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Nutella rolice s jagodama Gotove za 15 minuta: Recept za Nutella rolice s jagodama koje se tope u ustima

U slast! 

Pročitaj još
Pročitaj još