Bol u leđima jedna je od onih koje nas najviše ograničavaju i narušavaju kvalitetu svakodnevnog života, a često ju pospješujemo nekim svakodnevnim navikama i radnjama koje na prvu djeluju potpuno bezazleno.

Čak i ako pazimo na zdravlje svoje kralježnice, trudimo se sjediti uspravno, kretati se dovoljno i istezati redovito, neke druge aktivnosti koje izvodimo svaki dan, gotovo i bez razmišljanja, mogu vrlo lako narušiti naš trud i brigu.

Od načina na koji peremo zube, preko pranja rublja ili gledanja u pametni telefon – sve su to aktivnosti koje radimo na određeni način, automatski, bez da smo svjesni toga da itekako utječu na položaj naših leđa, opterećuju ih i tako uzrokuju bolove.

Čišćenje i pranje rublja

Aktivnosti čišćenja životnog prostora koje uključuju brisanje podova, usisavanje, brisanje prašine i pranje rublja mogu uzrokovati bolove u leđima. Mnoge od ovih rutinskih aktivnosti zahtijevaju saginjanje u različitim položajima, a leđni su mišići angažirani za guranje, povlačenje ili pomicanje.

Te se radnje obično izvode s puno ponavljanja pri čemu zglobovi i kralježnica nemaju pauzu za oporavak. Čak i premještanje velike količine rublja iz perilice u sušilicu može potencijalno preopteretiti vaša leđa. Također to može i saginjanje i istezanje prilikom vješanja rublja ako ga vješate vani.

Pravljenje pauza i povremeno naslanjanje ili savijanje s rukama na leđima može vam pomoći opustiti ih i barem ih malo riješiti napora.

Pranje zubi, brijanje ili šminkanje

Jutarnje rutinske aktivnosti koje zahtijevaju naginjanje kako bismo se približili ogledalu također mogu uzrokovati bolove u leđima. To uključuje brijanje, pranje zubi ili šminkanje. Svaka od ovih aktivnosti može nas podsvjesno natjerati da se malo približimo zrcalu kako bismo se bolje vidjeli i nenamjerno uzrokovati dodatno opterećenje kralježnice i leđa.

Umjesto da žrtvujete leđa tijekom ovih svakodnevnih aktivnosti, razmislite o kupnji podesivog ogledala koje možete približiti sebi kako biste mogli zadržati uspravan položaj.

Nošenje neadekvatne obuće

Obuća može imati velik utjecaj na mnogo toga, uključujući način hodanja i potporu koja se pruža kralježnici, koljenima i leđima. Bez obzira na to nosite li štikle ili cipele koje su premale ili prevelike, neuobne cipele mogu uzrokovati podsvjesno prilagođavanje obrasca hodanja kako biste se osjećali ugodnije.

Čak i manje prilagodbe prirodnog obrasca hodanja mogu uzrokovati dugotrajan negativan učinak na leđa i uzrokovati nelagodu koja će trajati satima.

Obuvanje udobnih cipela ovdje je jedino rješenje jer za ljepotu uistinu nije potrebno trpjeti na način koji nam ugrožava zdravlje.

Gledanje u mobitele i tablete

Mobiteli, pametni satovi i tableti mogu pridonijeti bolovima u leđima jer naprežemo vrat i gornji dio leđa kako bismo neprestano gledali prema dolje tijekom pregledavanja obavijesti i odgovaranja na poruke.

Ograničavanje vremena koje provedemo gledajući u ekrane savjet je koji svi ponavljamo kao papige, ali drugog dugoročnog rješenja nema, jedino možete pokušati mobitel ponekad podići na razinu očiju kako biste izbjegli saginjanje.

Vožnja automobila

Vaša svakodnevna vožnja također može pridonijeti bolovima u leđima. Bilo da se radi o neravnim cestama na vašem putu do posla ili položaju u kojem sjedite, bol u leđima može biti uzrokovana držanjem u kojem vozite. Također, duža vožnja može izazvati ukočenost ili nelagodu u donjem dijelu leđa ili vratu.

Prilagodite položaj sjedala tako da pravilno sjedite na njegovoj sredini i osigurajte da se možete nasloniti leđima na cijelo sjedalo bez pogrbljenosti ili savijanja.

Bol u leđima Bol u leđima: Sedam mogućih uzroka i razloga zašto je ne smijete ignorirati

Bol u leđima Odgađa oporavak: Greška broj jedan koju radimo kada nas bole leđa i(li) vrat

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju