Ponestalo vam je jaja, a baš ste se zaželjeli palačinki? Ne brinite se, možete ih napraviti i bez njih. Bit će jednako dobre kao i palačinke koje se rade s jajima, a njihov nedostatak vjerojatno nećete ni primijetiti. Ovo je recept za takozvanu američku varijantu palačinki koje nisu možda tanke poput francuskih, ali bez obzira na to vrlo su ukusne i mekane.

SASTOJCI ZA PALAČINKE:

- 125 grama oštrog brašna
- 50 grama maslaca
- 2 velike žlice šećera
- 200 ml mlijeka
- 1 mala žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 mala žlica ekstrakta od vanilije ili vanilin šećera

PRIPREMA PALAČINKI BEZ JAJA:

1. Mlijeko stavite u zdjelicu, ubacite u njega maslac i zagrijte na vrlo laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.

2. U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Ako ćete koristiti vanilin šećer, ubacite ga u smjesu u ovoj fazi pripreme. Ako ste se ipak odlučili za ekstrakt od vanilije, njega dodajte u mlijeko i maslac neposredno prije dodavanja tekućih sastojaka u suhe. Dobro promiješajte brašno s ostalim sastojcima.

3. Mlako mlijeko i maslac (i ekstrakt, ako ga koristite) lagano ulijevajte u brašno i dobro promiješajte kako biste sve sjedinili. Kada je smjesa gotova, ostavite je da miruje 30 minuta. Palačinke će ispasti bolje ako smjesa miruje jer će se svi sastojci povezati.

4. Pripremite tavu. Zagrijte je na srednje jakoj vatri i premažite je s malo maslaca, ulja ili druge masnoće po izboru. Kad se masnoća otopi, kuhinjskim papirom odstranite višak s tave i onda ste spremni za pečenje.

5. Ako želite male palačinke, smjesu u tavu stavljajte žlicom za juhu - jedna dupkom puna bit će dovoljna za malu palačinku. Ako pak želite veće, smjesu stavljajte šefljom za juhu. Palačinke na jednoj strani pecite dok na vrhu ne primijetite stvaranje mjehurića. Nakon toga prebacite je na drugu stranu i dovršite.

Dobar tek!