Krafne naprosto obožavamo. Ne samo u ovo pokladno doba - možemo ih jesti u bilo koje doba godine. Pritom je najvažniji okus i kvaliteta tijesta, kako kod kupovnih tako i kod onih domaćih koje sami pripremamo. Nekima je kod pripreme važan i vizualan dojam tj. jedna od značajki karakterističnih za krafnu.

To je svijetli prsten koji jedni uspijevaju dobiti bez ikakvog problema, a drugi nikako. Ako i vi želite dobiti prsten na svojim krafnama, u nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći u tome.

1. Pripazite kod prženja

Postupak prženja je jednostavan - otprilike dvije minute na jednoj strani i dvije na drugoj. Krafne prilikom prženja nemojte previše micati, a pogotovo ne okretati više puta ako želite dobiti prsten. Prečestim okretanjem ili micanjem vrelo ulje dolazi u doticaj s prstenom i mijenja njegovu boju. Pazite i kod spuštanja krafne u ulje - učinite to polako i lagano, bez prevelikog uranjanja krafne u ulje.

2. Veličina je važna

Ako ste ikad radili jako male krafne, sigurno ste primijetili da su neposlušne kad ih stavite u ulje te se često okreću se same od sebe. Što je krafna manja i lakša, to je nestabilnija. Krafne većeg promjera u startu su teže i stabilnije na ulju te se neće same preokretati. Dakle, kada izrezujete tijesto, odaberite kalup promjera minimalno pet centimetara kako biste dobili veću krafnu nakon dizanja. Ako oblikujete tijesto u loptice, izvažite između 55 i 65 grama tijesta te ga onda oblikujte.

3. Vodite računa o dizanju

Za savršen prsten krafna mora biti visoka. Kod recepata u kojima nema izrezivanja tijesta te se iz njega prvo oblikuju loptice koje onda idu na dizanje, lakše ćete dobiti visoku krafnu. Ona u startu ima ljepši oblik, viša je i dizanjem će samo dobiti još bolji oblik. Ako radite krafne prema receptu u kojem se tijesto izrezuje, vodite računa o tome da krafne dižete sve dok ne postanu duplo veće u odnosu na veličinu neposredno nakon valjanja i izrezivanja.

Krafne s punjenjem od slastičarske kreme prema receptu Kristine Štrige Najbolji recept za krafne s nadjevom od slastičarske kreme ili karamele

Krafne Detaljan postupak: Najbolji recept za klasične krafne pjenaste poput oblaka

Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića

Krafne iz pećnice Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka

Krafnasti jastučići Brzi recept za fine jastučiće od prženog tijesta koji će dostojno zamjeniti krafne

Maritozzi krafne Nemasne krafne s bogatim punjenjem gotove puno brže od klasičnih

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju