Recept za krafne – sastojci:
- 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
- 50 g šećera
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 g oštrog brašna
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 30 ml ruma
- korica 1 limuna
- 50 g maslaca, sobne temperature
- 1,5 l ulja, za prženje
Food blogerica Kristina Štriga ima fantastičan recept za krafne (Foto: Kristina Štriga)
Recept za krafne – priprema:
- Pomiješajte kvasac, šećer, žlicu brašna i 100 ml mlijeka te ostavite 10 minuta. Pomiješajte brašno i sol te ga prosijte u veliku zdjelu. U brašno dodajte smjesu kvasca, jaja, žumanjke, rum i koricu limuna i promiješajte. Postepeno ulijte ostatak mlijeka uz miješanje kuhačom. Izvadite kuhaču i mijesite tijesto 10 minuta. Postepeno dodajte maslac uz konstantno miješanje. Nakon što ste dodali sav maslac mijesite još 10 minuta (vrijedi za miješenje rukama). Ako koristite mikser ili kuhinjski robot (kuka nastavak) mijesite 5 minuta prije dodavanja maslaca i 7 minuta nakon dodavanja maslaca. Što duže mijesite, više razvijate gluten i krafne će biti elastičnije.
- Pokrijte posudu prijanjajućom folijom ili vlažnom krpom te ga ostavite dok duplo naraste, oko 60-90 minuta (ovisno o temperaturi prostorije).
- Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na komade 55-60 g (za 18-20 krafni). Svaki dio oblikujte u kuglicu. List pek papira izrežite na 16 komada i lagano nauljite svaki. Svaku kuglicu tijesta stavite na jedan komad pek papira i prebacite na lim. Pokrijte lim krpom ili plastičnom folijom i ostavite krafne da se dižu 20-30 minuta.
- Za to vrijeme zagrijete ulje na slaboj vatri na temperaturu od 163-165 stupnjeva. Ulje je zagrijano kad se po drški kuhače koju ste umočili u ulje počnu dizati mjehurići.
- Krafne stavljajte u ulje tako da gornju stranu stavite prvu u ulje. Nemojte stavljati više od 3-4 krafne po turi. Poklopite lonac i pecite krafne 1,5 minutu. Otklopite i okrenite krafne. Pržite još 1,5 minutu. Vrijeme prženja prilagodite ovisno o veličini krafna.
- Pečene krafne vadite na cjedilo, kratko ostavite da puste višak ulja te prebacite na pladanj obložen kuhinjskim ubrusima. Ostavite krafne da se kratko ohlade. Svakoj krafni napravite rupu pomoću drvenog štapića te ih punite nadjevom po želji.
Nemojte stavljati više od 3-4 krafne u ulje po turi (Foto: Kristina Štriga)
Nadjev za krafne
Slastičarska krema od vanilije - sastojci:
- 3 žumanjka
- 35 g gustina
- 500 ml mlijeka
- 50 g vanilin šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 100 ml vrhnja za šlag
Slastičarska krema od vanilije – priprema:
- U srednji lonac stavite grijati 400 ml mlijeka do vrenja. U zdjelu dodajte žumanjke, gustin, šećer i 100 ml mlijeka te sjedinite pjenjačom. Uz neprestano miješanje dodajte 100 ml zagrijanog mlijeka. Nastavite miješati i lagano ulijte ostatak mlijeka.
- Izlijte kremu u posudu u kojoj ste zagrijali mlijeko te stavite sve na laganu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok ne zakipi, oko 3-5 minuta. Nakon što se pojave mjehurići kuhajte još 1 minutu. Maknite kremu s vatre, prebacite je u posudu otpornu na toplinu, pokrijte površinu plastičnom folijom i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi. Prebacite u hladnjak i ostavite da se skroz ohladi.
- Ohlađenu kremu kratko izmiksajte, ulijte vrhnje za šlag i miksajte još 2 minute. Kremom punite krafne.
Karamela – sastojci:
- 200 g šećera
- 80 ml vode
- 30 g maslaca
- 150 ml vrhnja za šlag (33% m.m., nikako biljno)
- 1 žličica soli
Karamela – priprema:
- U lončić dodajte šećer i vodu te zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok šećer ne poprimi jantarnu boju. Možete povremeno protresti lončić, ali nemojte miješati.
- Maknite s vatre, dodajte maslac i vrhnje uz miješanje pjenjačom. Vratite na vatru i kuhajte par minuta uz miješanje dok se karamela ne spoji s vrhnjem. Maknite s vatre, dodajte sol, promiješajte i spremite u staklenku. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te čuvajte u hladnjaku do mjesec dana.
Kristinine krafne s nadjevom od slastičarske kreme su fantazija (Foto: Kristina Štriga)
Još slatkih i slanih recepata pronađite na Instagram profilu Kristine Štrige, cellulite_factory.
Inspirirajte se i ostalim receptima za krafne te saznajte odgovore na najčešća pitanja o pečenju krafni.
Dobar tek!