Ako tražite cvijet koji će predivno ukrasiti vaš balkon, vrt ili terasu, a neće imati velike zahtjeve, jedan od najboljih odabira sasvim bi sigurno mogla biti verbena.

Galerija Verbena je prava nezahtjevna ljepotica Verbena Verbena +7 Verbena se odlično slaže s drugim cvijećem

Verbena je jedna od onih biljaka koje puno više daju nego što traže, a njezine lijepe boje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Njezin je originalni dom Južna Amerika, ali posve se dobro udomaćila i u našim krajevima.

Ova jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta ljepotica poznata je pod puno naziva -  ljekoviti sporiš, brstica, slezenica, vrbena, vrbona i boriš samo su neki od njih.
Osim divnim izgledom, može se pohvaliti i ugodnim mirisom, a jednako će se dobro snaći i na najmanjem prozoru, ali i u najvećem vrtu.

Postoje tri osnovne vrste verbene, grmolika, puzava i verbena u obliku stabla.

Stablo verbene Stablo verbene (Foto: Living4media)

Za prozor trebamo izabrati onu puzavu jer se izvrsno snalazi u lončanicama, a upravo joj je takav prostor potreban da bi prilikom rasta mogla slobodno padati. Također, može se snaći čak i u vrtu, a tada joj osigurajte puno mjesta jer se može proširiti poput tepiha.

Grmolika je verbena, pak, idealna za vrtove, velike balkone, sjenice, terase i slične veće prostore oko kuće. Stablo verbene predivno će izgledati u manjim ili većim vrtovima.

Verbena dolazi u različitim bojama Verbena dolazi u različitim bojama (Foto: Living4media)

Minimalna briga za maksimalno cvjetanje

Cvjeta dugo: od lipnja pa gotovo sve do kraja jeseni, a pritom zahtijeva minimum brige i pozornosti: tek sunčani ili blago sjenovit položaj, dobro drenirano tlo i umjereno zalijevanje odstajalom vodom, otprilike jednom tjedno. Orezati ju je dovoljno jednom godišnje, u lipnju, jer njezine grane ne bi trebale premašiti 80 centimetara.

Povremeno uklonite ocvale cvjetove i to je više-manje sva briga koju ova krasotica traži. Dobro podnosi i jako sunce, sušna razdoblja, ali i vjetar, a poprilično je otporna i na bolesti.

Dolazi u raznim bojama – od ljubičaste i plave pa sve do žute, ružičaste, narančaste i crvene. Njezina se šarena raskoš odlično slaže i s drugim cvijećem poput pelargonije, begonije, petunije i dijascije.

Verbena i begonija odličan su par Verbena i begonija odličan su par (Foto: Living4media)

Osim ljepotom, verbena se ističe i svojom ljekovitošću – od nje se rade čajevi, kreme, oblozi, jača imunitet, ublažava stres i napetost. Regulira simptome PMS-a, ublažava migrene, a blagotvorno djeluje i na probavu te smirivanje mučnina.

Verbena Verbena (Foto: Living4media)

Skromne kraljice balkona: Tri nezahtjevne krasotice s obilnim cvjetovima Pelargonije Begonija Petunija +5 Begonija

12 balkonskih ljepotica koje vole (i ne vole) sunce Pustinjska ruža +0 Lobelija

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju