Dutch baby palačinka
Dutch baby palačinka (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

To se mora probati: Recept za brzu "maksi" palačinku iz pećnice

14-07-2020 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jeste li ikad čuli za "dutch baby" palačinku? Iza tog izraza skriva se velika palačinka iz pećnice. Podrijetlom iz Njemačke, naziv "nizozemska" vjerojatno je dobila greškom. Ime, ali i oblik prema kojem je danas prepoznajemo dobila je početkom 20. stoljeća u SAD-u. Idealna za sve one koji ne vole stajati uz štednjak, ova "maksi" palačinka mogla bi vas oduševiti.

Palačinka dutch baby - sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 velike žlice šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 120 grama glatkog brašna
  • 50 grama otopljenog maslaca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl vode
  • 1 mala žlica maslaca za protvan

Priprema palačinke:

  1. Ako imate blender, sve sastojke jednostavno ubacite u aparat i dobro izblendajte dok se ne povežu. Smjesu možete pripremiti i bez njega. Odvojite jaja od ljuske i ubacite u dublju posudu. Dodajte šećer i sol pa dobro promiješajte pjenjačom. Zatim dodajte otopljeni maslac i vodite računa o tome da bude mlak, a ne vreo. Dobro povežite sa smjesom. Zatim dodajte brašno, promiješajte i onda malo-pomalo dodajte mlijeko i vodu. Miješajte dok ne dobijete lijepu glatku smjesu bez grudica.
  2. Pripremite čeličnu ili metalnu tavu ili čvršći metalni protvan. S obzirom na to da ćete tavu stavljati u pećnicu na visoku temperaturu, izbjegavajte modele s plastičnim ručkama. Dakle posuda u kojoj ćete peći palačinku mora biti prikladna za pećnice i visoke temperature. Odabranu posudu prvo na 10 minuta stavite u pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva. Posuda se mora dobro zagrijati.
  3. Nakon 10 minuta pažljivo je izvadite van i pazite da se ne opečete. Ubacite u nju žlicu maslaca. Maslac će se odmah početi topiti pa ga samo okretanjem posude pažljivo raširite po cijeloj površini. Ulijte pažljivo smjesu u posudu i stavite je u pećnicu. Palačinka se peče između 15 do 20 minuta. Tijekom pečenja će se napuhnuti, a gotova je kada bude zlatnosmeđe boje. Možete je puniti voćem, pekmezom, sladoledom i svim ostalim namirnicama koje volite.
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ako tražite još recepata za jednostavne kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Dosnosimo i ostale recepte za palačinke: Palačinke Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva Recepti za palačinke Izdvojili smo recepte za slatke, slane i zdrave palačinke, obožavane u svakoj prilici Tiramisu palačinke Kremaste i mekane: Tiramisu palačinke moderniji su zaokret talijanskog klasika Ruby palačinke Palačinke mekane poput oblaka s laganom kremom od ruby čokolade Palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Džin-tonik palačinke Džin-tonik palačinke: Recept za brzu slasticu koja nema konkurenciju Palačinke bez brašna Finije od klasičnih? Recept za brze palačinke bez bijelog brašna

 

Pročitaj još
Pročitaj još