SMJESA ZA PALAČINKU:
- 2 jaja
- 2 velike žlice šećera
- 1 prstohvat soli
- 120 grama glatkog brašna
- 50 grama otopljenog maslaca
- 2 dl mlijeka
- 1 dl vode
- 1 mala žlica maslaca za protvan
PRIPREMA PALAČINKE:
1. Ako imate blender, sve sastojke jednostavno ubacite u aparat i dobro izblendajte dok se ne povežu. Smjesu možete pripremiti i bez njega. Odvojite jaja od ljuske i ubacite u dublju posudu. Dodajte šećer i sol pa dobro promiješajte pjenjačom. Zatim dodajte otopljeni maslac i vodite računa o tome da bude mlak, a ne vreo. Dobro povežite sa smjesom. Zatim dodajte brašno, promiješajte i onda malo-pomalo dodajte mlijeko i vodu. Miješajte dok ne dobijete lijepu glatku smjesu bez grudica.
2. Pripremite čeličnu ili metalnu tavu ili čvršći metalni protvan. S obzirom na to da ćete tavu stavljati u pećnicu na visoku temperaturu, izbjegavajte modele s plastičnim ručkama. Dakle posuda u kojoj ćete peći palačinku mora biti prikladna za pećnice i visoke temperature. Odabranu posudu prvo na 10 minuta stavite u pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva. Posuda se mora dobro zagrijati.
3. Nakon 10 minuta pažljivo je izvadite van i pazite da se ne opečete. Ubacite u nju žlicu maslaca. Maslac će se odmah početi topiti pa ga samo okretanjem posude pažljivo raširite po cijeloj površini. Ulijte pažljivo smjesu u posudu i stavite je u pećnicu. Palačinka se peče između 15 do 20 minuta. Tijekom pečenja će se napuhnuti, a gotova je kada bude zlatnosmeđe boje. Možete je puniti voćem, pekmezom, sladoledom i svim ostalim namirnicama koje volite.
Dobar tek!