Odabir imena djeteta najslađi je, a istovremeno i najzahtjevniji posao s kojim se susreću roditelji. Ponekad od malih nogu znamo kako će se zvati naše dijete, a ponekad čekamo sve dok ga ne upoznamo.

Danas je kreativnost na vrhuncu i mnogo je zanimljivih i modernih imena s kojima se svakodnevno susrećemo. Ta moderna imena, kao što su Marla, Lota, Bloom, Noel ili Liam – u drugi su plan stavila ona tradicionalna domaća imena.

Zato ćemo rijetko čuti ime Damir, Davor ili Siniša u vrtiću, osnovnoj ili srednjoj školi, baš kao što nećemo čuti niti ime Vesna, Jasna, Mirjana, Nada, Ljiljana…

To je promišljanje bilo povod da napišemo tekst o zaboravljenim hrvatskim imenima i pitamo naše čitateljice sviđaju li im se više moderna ili tradicionalna imena za djecu. U trenutku pisanja ovog teksta u anketi je glasalo 2124 osobe, a rezultati ankete kažu da ipak preferirate tradicionalna imena.

Čak 37 posto čitateljica glasalo je da im se više sviđaju tradicionalna imena, dok je 21 posto glasalo da im se više sviđaju moderna imena za današnje mališane. Ipak, najveći broj osoba – njih 42 posto izjasnilo se da su i tradicionalna i moderna imena jednako lijepa.

Koja vam se imena za djecu više sviđaju?

glasova:

Beba Gdje su nestali Jasna, Mirjana, Davor i Damir? Vrijeme je da u modu vratimo nekad popularna hrvatska imena Dječja imena Nadahnuta čarolijom mašte: 10 bajkovitih imena za djevojčice i dječake Bebe (Ne)obični odabiri: 17 imena koja su svojoj djeci dali poznati Hrvati i Hrvatice Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake Pariz Poznate osobe daju djeci imena po svjetskim gradovima, hoće li ih slijediti i ostali? Prilikom davanja imena vašoj bebi inspiracija vam može biti i Francuska 30 divnih francuskih imena za djevojčice i dječake i njihove hrvatske inačice Beba Lamija, Ajla, Nora… 25 divnih i zvučnih arapskih imena za djevojčice Beba Ajla, Melisa... 25 lijepih i baš posebnih turskih imena za djevojčice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju