I dok neki s orhidejama nemaju nikakvih problema, mnogo je onih koji su odavno spoznali zahtjevnost ovog cvijeta kojeg od milja često nazivamo primadonom. Orhideje su prije svega vrlo osjetljive. Upravo su zato na glasu kao cvijet za kojeg se nije lako brinuti, a mnogo je grešaka u tom procesu koje mogu dovesti do slabljenja ili truljenja korijena te naposljetku uvenuća. Neke od tih grešaka najčešće radimo u ljetnim mjesecima kada su temperature više.

 

1. Zalijevamo orhideju s ledenom vodom

Na više strana sigurno ste mogli čuti savjet kako umjesto klasičnog zalijevanja orhideja ili pak tuširanja možete jednostavno na zemlju u teglu staviti par kockica leda i pustiti ih da se otope. Zbog ovog savjeta mnogi misle kako je mogu i klasično zaliti ledenom vodom. Međutim, previše ledene vode može nepovratno oštetiti korijen. Ako je vaša orhideja u vrlo maloj tegli u kojoj nema mnogo zemlje tj. ledena voda prebrzo i lako može doprijeti do korijena, suzdržite se od zalijevanja i koristite klasičnu hladnu vodu.

Oleander Miris Mediterana: Tri savjeta za uzgoj oleandra kojem će se svi diviti

2. Previše zalijevamo orhideju

Visoke temperature brzo isušuju zemlju u tegli i zbog toga neki misle kako orhideja treba puno više vode tijekom ljeta. Istina, ponekad vaš cvijet itekako može dehidrirati zbog nedostatka vode, ali pripazite kako ga ne biste previše zalijevali jer će to dovesti do gljivičnih infekcija korijena. Pratite svoje orhideje i prorijedite tempo zalijevanja ako primijetite da im više vode ne odgovara, čak i ako vam se zemlja učini previše suhom.

Sijamski tulipan cvate ljeti Sijamski tulipan: Cvijet markantne ljepote koji obožava vrućinu i vlagu

3. Izlažemo je neprimjerenom svjetlu

Naša komplicirana primadona brzo može dehidrirati ako je izložena direktnom suncu, ali i izgubiti cvijet ako je u previše tamnom okruženju. Najbolje mjesto za njih je prostorija koja ima puno prirodnog svjetla tijekom cijelog dana, ali nipošto ih nemojte pozicionirati na direktno sunce.

Vrt u susjedstvu prepun ljubičastog cvijeća izgleda poput prizora iz bajke Dvorište Mubere Tabak iz BiH prepuno je ljubičastog cvijeća - 10 Dvorište Mubere Tabak iz BiH prepuno je ljubičastog cvijeća - 3 Dvorište Mubere Tabak iz BiH prepuno je ljubičastog cvijeća - 1 +7 Dvorište Mubere Tabak iz BiH prepuno je ljubičastog cvijeća - 11

"Nikad nije bila ljepša": Ova je mirisna glicinija jedna od najdivnijih krošnji u Virovitici Mirisna glicinija iz Virovitice Mirisna glicinija iz Virovitice Glicinija iz Virovitice +1 Mirisna glicinija iz Virovitice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju