Želja je svake mladenke biti posebna i najljepša na svoj veliki dan, a osim vjenčanice u tome veliku ulogu igra i šminka. To je taj završni detalj koji će zaokružiti čitavu priču i kojeg ćete se zauvijek sjećati dok budete pregledavali fotografije.

Zato je važno odabrati šminku koja pristaje ne samo haljini nego i ukupnom stilu vjenčanja, ali je i nužno da se osjećate kao najbolja verzija sebe. Kako bi postigle sve to, ali i smanjile stres na sam dan vjenčanja, mnoge mladenke posežu za pomoći profesionalnih vizažista.

Na što sve mladenka treba pripaziti prilikom odabira šminke za vjenčanje, ali i koliku ulogu u tome igra ranija priprema, pojasnila nam je Ana Ude, vizažistica s dugogodišnjim iskustvom šminkanja mladenki za njihov najveći dan i vlasnica vizažističkog studija Make up by Ana.

1. Tjednima ranije pripremajte kožu

Da bi šminka na dan vjenčanja zasjala u svom punom sjaju, važno je i na kakvo se lice nanosi. Osim što je potrebno hidratizirati se i pravilno hraniti, nekoliko dana prije velikog dana treba dotjerati i sve moguće nepravilnosti.

Poželjno je da željeni izgled vjenčane šmnike isprobate barem nekoliko dana ranije.

Priprema je pola sjaja. U prijevodu, ono što učinite u danima prije samog vjenčanja uistinu će doprinijeti konačnom izgledu vašeg lica. Dakle, obavezno zbrinite sve neželjene dlačice te napravite piling kože lica i usana kako biste se riješili neželjenog  učinka za koji je najzaslužniji "reljef" na koži, a manje preteška šminka, kako zapravo često žene misle, pojašnjava nam Ana.

Mladenka Favorit za vjenčanja: Make-up kakav će mladenke u 2019. najviše tražiti

2. Odlučite kakvu šminku želite

Ako angažirate vizažista, možete mu pojasniti kakvom konačnom izgledu težite, no poželjno je pripremiti i nekoliko fotografija kako bi sve teklo glađe. Ana savjetuje da se i, ako je moguće, odradi probno šminkanje.

Ponekad su očekivanja mladenki jako daleko od onoga što zaista i možemo dobiti, pa je vrlo mudro ranije isprobati šminku i njezinu trajnost kako bi se izbjegao nepotreban stres na sam dan vjenčanja.

Djevojačka večer ili vjenčano fotografiranje koje nerijetko prethodi vjenčanju odlične su prilike za takvo što.

3. Nemojte stvarati paniku zbog prištića

Iako mnoge mladenke čine sve da bi im lice zasjalo na dan vjenčanja, preopterećenost obvezama i visoka razina stresa, koji idu ruku pod ruku s organizacijom svadbe, često dovode do neželjenih promjena. No i za to postoji rješenje.

Imati savršenu frizuru ženama je jako bitno na dan vjenčanja Vjenčana frizura: Sedam grešaka koje morate izbjeći da bi bila savršena

'Mladenkin prištić' dio je priče. Ne zvuči primamljivo, ali u svojem višegodišnjem iskustvu s mladenkama često se susrećem s rečenicom: 'Inače imam čisto lice, a baš dan prije svadbe dobila sam prištić.' Pripisujem to stresu, čestoj neispavanosti i nepravilnoj prehrani uzrokovanoj nedostatkom vremena zbog silnih priprema. Možda to i nije utjeha, no to je nešto potpuno prirodno. Vješti vizažist znat će prekriti i takve nedostatke, stoga nema razloga za paniku, napominje Ana.

4. Pustite vizažista da radi svoj posao

Samo šminkanje na veliki dan obično se događa nekoliko sati prije samog početka vjenčanja. U to vrijeme mladenka nerijetko ima još pokoju posljednju obvezu, uzbuđenje je na vrhuncu, a ljudi oko nje često baš u tim trenucima kao da imaju neodgodiva pitanja. Sve to utječe i na proces šminkanja.

Svaki vizažist zna da mladenka na svoj dan prima brojne pozive i da je u središtu pažnje, no nužno je da pusti vizažista da u miru napravi svoj posao. Dakle, stišavanje mobitela i tih sat vremena pažnje nužni su za rezultate kakve želite, ističe vizažistica.

5. Pripremite potrepštine koje će vam trebati kasnije tijekom dana

Većina mladenki nema taj luksuz da vizažist bude i na njezinu vjenčanju pa da, ovisno po potrebi, popravlja detalje na licu. Zato pripremite kozmetičku torbicu s nužnim preparatima i pomagalima te zamolite vjenčanu kumu ili mamu da pripazi na nju.

Pripremite ljepilo za trepavice, željenu nijansu ruža i listiće za skidanje masnoće s lica. Iako će osoba zadužena za šminku odraditi glavninu posla, postoje neke stvari koje su, nakon što mladenka izađe iz salona za uljepšavanje, u njezinim rukama.

Šminka će biti postojana ako je dobro odrađena, ali vizažist ne može utjecati na temperaturu i vlagu zraka, moguće suze ili nepažnju pri dodirivanju lica pa svakako treba imati na umu da se poneki sitni popravci ponekad ne mogu izbjeći, zaključuje Ana Ude iz Make up by Ana.

Pogledajte i:

Parfemi za mladenke: 10 mirisa stvorenih za najromantičniji dan za pamćenje Parfemi za mladenke - 10 Parfemi za mladenke - 1 Parfemi za mladenke - 6 +7 Parfemi za mladenke - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju